Ενημέρωση 27 Μαΐου 2010: Χτες ο Εξάντας είχε ντοκυμαντέρ με θέμα "Το πολύτιμο κύτταρο". Εκεί τα λέει όλα! Δείτε το
εδώ.
Ενημέρωση 17 Ιουνίου 2009: Χτες, η
Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος άφησε μήνυμα με το οποίο ενημερώνει ότι η σελίδα της είναι η
http://hcbb.bioacademy.gr/
Ενημέρωση 23-3-2009:
Τελικά δώσαμε στη δημόσια τράπεζα τόσο το ομφαλοπλακουντιακό αίμα για ανώνυμη φύλαξη όσο και τον ομφάλιο λώρο για επεξεργασία και ιδιωτική φύλαξη.
Ακολουθεί το αρχικό κείμενο της ανάρτησης:
Για όλα όσα ακολουθούν, και εφόσον σας απασχολεί το συγκεκριμένο θέμα, υπεύθυνη ενημέρωση πρέπει και μπορείτε να πάρετε αν τηλεφωνήσετε στην Δημόσια Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, στο 210 6597697, όπου θα σας δοθούν οδηγίες για το πώς θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε μια από τις καθημερινές ενημερώσεις για αυτό το θέμα. Μην δώσετε χρήματα και υλικό σε ιδιωτική τράπεζα φύλαξης «βλαστοκυττάρων» αν δεν ακούσετε και αυτή την ενημέρωση. Το κείμενο που ακολουθεί είναι ερασιτεχνικό, γραμμένο από εμένα που δεν είμαι γιατρός και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την υπεύθυνη επιστημονική ενημέρωση που θα πάρετε από το επιστημονικό προσωπικό της Δημόσιας Ελληνικής Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος. Ως εκ τούτου, ουδεμία ευθύνη φέρω για αποφάσεις που θα ληφθούν από την ανάγνωση του παρακάτω, ερασιτεχνικου επαναλαμβάνω κειμένου. Όσο και αν και θα το ήθελα. Στην φωτογραφία το κτίριο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών στο οποίο στεγάζεται και η τράπεζα.
Είναι απίστευτος ο τρόπος που σε εκμεταλλεύονται οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τη λήψη βλαστοκυττάρων (ο σωστός όρος είναι ομφαλοπλακουντιακό άιμα). Πουλάνε «κοστούμι» και επιστημονικοσύνη εκμεταλλευόμενοι τον πανικό και τις ενοχές που μας πιάνουν όταν σκεφτόμαστε ότι πρέπει να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να προστατέψουμε το παιδί μας, το βλαστάρι μας.
Τι σου λένε δηλαδή; Ότι αν έρθεις σε εμάς και μας δώσεις 2 με 3 χιλιάδες ευρώ, εμείς αναλαμβάνουμε να φυλάξουμε «βλαστοκύτταρα» που θα μας φέρεις, τα οποία θα προστατέψουν το παιδί σου αν αυτό πάθει κάποια αιματολογική ασθένεια. Και στο μυαλό όλων των γονέων έρχονται αμέσως ιστορίες λευχαιμιών και ένα μικρό παιδί από την Κύπρο που κάποτε, πριν οκτώ εννιά χρόνια έτρεχε και δεν έφτανε να βρει μυελό των οστών για μεταμόσχευση. Τελικά, ευτυχώς, το παιδί τα κατάφερε.
Που είναι όμως η απάτη; Στο γεγονός ότι τα κύτταρα αυτά δεν κάνουν για το άτομο από το οποίο προέρχονται. Κάτι το οποίο, εννοείται, ότι οι εκπρόσωποι των εταιρειών δεν στο λένε. Επίσης στο ότι τα κύτταρα αυτά μόνο περίπου στις μισές περιπτώσεις είναι κατάλληλα για φύλαξη. Στις υπόλοιπες είτε είναι πολύ λίγα είτε ακατάλληλα επειδή π.χ. η έγκυος είχε διαβήτη κύησης. Όμως, ούτε σε εμένα, ούτε σε κανέναν από τους γνωστούς μου που μέχρι σήμερα έχουν δώσει κύτταρα σε ιδιώτη έτυχε να το υλικό να μην είναι κατάλληλο. Ήμασταν τόσο τυχεροί ή απλά μας παραμύθιασαν για να περάσουμε από το ταμείο; Βλέπετε η πιθανότητα να χρειαστεί κάποιο μωρό που γεννιέται είναι 1 στις 30.000 περίπου. Οπότε τότε θα βρουν μια δικαιολογία. Στο μεταξύ θα έχουν τσεπώσει αμοιβή που θα είναι περίπου 60 εκ. ευρώ (30.000 Χ 2.000 ευρώ = 60 εκ. ευρώ). Τα χρήματα είναι πολλά και μπορούν να σε κάνουν πολύ εύκολα ψεύτη.
Σήμερα, 17-2-2009, πήγα στην ενημέρωση που γίνεται δύο φορές κάθε μέρα (11:00 και 12:30) από την Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος η οποία ανήκει στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Εκεί, από υπεύθυνα χείλη ανθρώπου που μισθοδοτείται από το Δημόσιο και όχι από τις εταιρείες, ειπώθηκαν τα εξής αποκαλυπτικά, τουλάχιστον σε μένα:
-Ότι τα το "ομφαλοπλακουντιακό αίμα" (βλαστοκύτταρα) μπορούν να θεραπεύσουν μόνο αιματολογικά νοσήματα.
-Ότι ο δότης «βλαστοκυττάρων» (ο σωστός όρος είναι «ομφαλοπλακουντιακό αίμα»)
δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δικά του κύτταρα για να θεραπευτεί από κάποιο αιματολογικό νόσημα. (διαβάστε την όγδοη παράγραφο στο παραπάνω link. Επίσης κοιτάξτε και εδώ. Παρόλα αυτά, ακόμα πιο σημαντικές πληροφορίες βρίσκονται στις επόμενες παραγράφους.).
-Ότι σε όλον τον κόσμο υπάρχουν τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος οι οποίες συνεργάζονται μεταξύ τους για την εξεύρεση κατάλληλου υλικού στην περίπτωση που μια μεταμόσχευση κριθεί απαραίτητη. Στην Ελλάδα, η «Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος» είναι η μοναδική που συμμετέχει σε αυτό το δίκτυο καθώς δεν υπάρχει άλλη δημόσια τράπεζα.
-Ότι, όσα παιδιά (ή ενήλικες) νοσούν και φτάνουν στο σημείο να τους είναι απαραίτητη μεταμόσχευση, μπορούν, μέσω της τράπεζας στην οποία απευθύνεται ο γιατρός τους, να προμηθευτούν συμβατό υλικό. Το ποσοστό εξεύρεσης κατάλληλου ιστού δεν πλησιάζει αλλά είναι 100%. Δηλαδή όσοι απευθύνονται εκεί, βρίσκουν συμβατό υλικό.
-Ότι, στην περίπτωση μεταμόσχευσης, η απαιτούμενη ποσότητα ομφαλοπλακουντιακού αίματος που απαιτείται για την μεταμόσχευση υπολογίζεται με βάση το βάρος του ασθενή. Για κάθε 40 κιλά βάρους απαιτούνται 1,5 δισεκατομμύρια κύτταρα. Η ανωτέρω ποσότητα δεν αναφέρεται τυχαία καθώς είναι αυτή που υπάρχει συνολικά σε μια επιτυχή λήψη ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Επομένως, για άτομα βάρους άνω των 40 κιλών απαιτείται υλικό που να προέρχεται από τουλάχιστον δύο δότες.
-Ότι η λειτουργία των ιδιωτικών τραπεζών, σε μια από τις οποίες κατέφυγα και γω πριν δυο χρόνια γιατί δεν γνώριζα την ύπαρξη της δημόσιας τράπεζας,
σε πολλές σοβαρές χώρες του εξωτερικού (π.χ. Ολλανδία, Ιταλία, Γαλλία) είναι απαγορευμένη με την έννοια ότι δεν προβλέπεται από το εκεί ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο δεν έχει ακόμα ψηφιστεί.
-Ότι η δύναμη των δημόσιων τραπεζών έχει να κάνει με την εθελοντική προσφορά ομφαλοπλακουντιακού αίματος καθώς τα δείγματα που φτάνουν στην τράπεζα είναι ανώνυμα.
Τι συμπέρασμα έβγαλα εγώ από τα παραπάνω; Ότι είναι παντελώς άσκοπο να δώσεις χρήματα και υλικό στις ιδιωτικές τράπεζες οι οποίες στην Ελλάδα λειτουργούν απλά και μόνο γιατί δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο. Αν το παιδί σου χρειαστεί ποτέ, ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, υλικό για μεταμόσχευση, το υλικό που τυχόν να έχει δώσει στην ιδιωτική τράπεζα είναι άχρηστο για το ίδιο. Επιπλέον, αν καταφύγει στην δημόσια τράπεζα (απόφαση που παίρνει ο γιατρός του) θα βρει σίγουρα συμβατό υλικό. Κοροϊδία και πάλι κοροϊδία; Σίγουρα ναι αλλά όχι μόνο. Το πιο σημαντικό το οποίο εγκληματικά αποκρύπτουν οι ιδιωτικές τράπεζες, είναι οι δυνατότητες που παρέχονται από την φύλαξη του ομφάλιου λώρου!!!
Ο ομφάλιος λώρος, λοιπόν, είναι ιστός που μπορεί να φυλαχτεί, επώνυμα, και να χρησιμοποιηθεί αργότερα για θεραπεία του ίδιου ατόμου ή και των στενών συγγενικών του. Ποιες νόσοι θεραπεύονται; Νόσοι που είναι πολύ συχνότερες από τις αιματολογικές. Τέτοια νοσήματα είναι τα αυτοάνοσα (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας) και τα νευρολογικά (π.χ. Νόσος του Parkinson). Επίσης, τα κύτταρα που υπάρχουν στον ομφάλιο λώρο (
μεσεγχυματικά κύτταρα) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναγέννηση ιστών (π.χ. σε περιπτώσεις εμφράγματος του μυοκαρδίου ή κατάγματα) ή σε μεταμόσχευση μυελού των οστών για μείωση της απόρριψης.
Ο ομφάλιος λώρος στέλνεται στην δημόσια τράπεζα η οποία αναλαμβάνει να απομονώσει τα κατάλληλα κύτταρα και να κάνει με αυτά κυτταροκαλλιέργειες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά κύτταρα ικανά για τέσσερις επεμβάσεις, δηλαδή ικανά να θεραπεύσουν το ίδιο το άτομο ή μέλη της οικογένειάς του σε 4 διαφορετικές περιπτώσεις. Η όλη διαδικασία έχει κόστος σε χρόνο και υλικά και εφόσον ο ομφάλιος λώρος δοθεί επώνυμα για τυχόν χρήση εντός της οικογένειας το κόστος ανέρχεται σε 1200 ευρώ.
Το παραπάνω, είναι κάτι που οι ιδιωτικές εταιρείες, τουλάχιστον μέχρι και πριν δυο χρόνια, δεν το έλεγαν. Δηλαδή, προωθούσαν την άχρηστη φύλαξη «βλαστοκυττάρων», καθώς αυτή είναι σχεδόν τζάμπα, ενώ δεν έλεγαν τίποτα για τη δυνατότητα που προσφέρει ο ομφάλιος λώρος καθώς η αξιοποίησή του απαιτεί εργαστήρια, εξειδικευμένο προσωπικό και ακριβά αναλώσιμα. Αποτέλεσμα; Πεταμένα χρήματα και πεταμένοι ομφάλιοι λώροι, που αν ίσως ακούγεται αστείο σαν φράση, δεν είναι καθόλου αστείο σαν πρακτική γιατί αργότερα μπορεί να σου σώσουν την ποιότητα της ζωής σου ή ακόμα και την ίδια σου τη ζωή.
Το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα ψηφιστεί. Τα λεφτά που παίζονται είναι πολλά. Όντας σε θέση να ξέρω πως δουλεύει το δημόσιο δεν υποπτεύομαι ηθελημένη καθυστέρηση λόγω «οφέλους». Πιστεύω ότι απλά πρόκειται για εγκληματική καθυστέρηση λόγω αδιαφορίας. Όμως, επειδή τα λεφτά είναι πράγματι πολλά, οι εταιρείες στην αναμπουμπούλα χαίρονται. Και οι μαιευτήρες ή δεν είναι ενήμεροι ή παίζουν το παιχνίδι των εταιρειών, με το αζημίωτο φυσικά.
Όλα τα παραπάνω δεν καθιστούν προτροπή σε πράξη. Απλά θέλω να κάνετε το εξής: Όσο καλοί ή πιστικοί και αν σας φανούν οι εταιρικοί πωλητές, να πάτε και μια επίσκεψη στην Δημόσια Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος. Μπορεί να σώσετε χρήματα τώρα και ποιότητα ζωής ή και την ίδια τη ζωή αργότερα.
Τέλος θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στην Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος αλλά να τους παρακαλέσω να ρίξουν περισσότερο βάρος στην ενημέρωση. Μια ιστοσελίδα δεν θα έβλαπτε.
Ενημέρωση 23-3-2009
Τελικά δώσαμε στη δημόσια τράπεζα τόσο το ομφαλοπλακουντιακό αίμα για ανώνυμη φύλαξη όσο και τον ομφάλιο λώρο για επεξεργασία και ιδιωτική φύλαξη.