Κυριακή 4 Μαΐου 2008

Η καθαρίστρια Ματ Μπράιζα


Είμαι πλέον σίγουρος ότι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπάρχει ολόκληρη Διεύθυνση που ασχολείται με την Ελλάδα. Τον διευθυντή συνεπικουρούν 2 υποδιευθυντές, ένας δηλαδή για την υποδιεύθυνση Βορείου και Κεντρικής Ελλάδας και ένας για την υποδιεύθυνση Νοτίου και Νησιωτικής Ελλάδας. Υπάρχουν 13 τμήματα, ένα για κάθε Περιφέρεια, και 52 κατώτεροι υπάλληλοι, ένας για κάθε νομό. Συνολικά δηλαδή 1 διευθυντής με 2 γραμματείς, 2 υποδιευθυντές με μια γραμματέα ο κάθε ένας, 13 τμηματάρχες, 52 υπάλληλοι, 1 γραφείο γενικού πρωτοκόλλου με 2 γραμματείς, ένα γραφείο απορρήτου πρωτοκόλλου το οποίο παραμένει χωρίς στελέχωση ακόμα και τρεις καθαρίστριες. Σύνολο, 77 άτομα, εκτός και αν έκανα λάθος στο μέτρημα.

Τώρα τελευταία, στη διεύθυνση έχει αποσπαστεί, λόγω φόρτου εργασίας, και ένας «κατώτερος αξιωματούχος» για να βοηθήσει σε θέματα ενέργειας και στο Σκοπιανό. Τον λένε Ματ Μπράιζα. Είναι καλό παιδί αν και κατά καιρούς δεν παίρνει ανοικτά το μέρος της Ελλάδας, ως θα όφειλε. Και όπως κάνουν όλα τα υπόλοιπα κράτη της Υφηλίου. Βλέπετε όλος ο κόσμος χρωστάει στην Ελλάδα μας και ιδίως σε εμάς, τους νεοέλληνες.

Παρόλα αυτά δεν πρέπει να ανησυχούμε. Γιατί ο Ματ, είναι κατώτερος υπάλληλος σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπο τύπου του ΠΑΣΟΚ. Οι κακές γλώσσες βέβαια λένε ότι ο Ματ, όταν δεν ασκεί παράλληλα καθήκοντα στην Διεύθυνση Ελλάδος και Ελληνικών Υποθέσεων υποαπασχολείται ως Deputy Assistant Secretary of State for European and Eurasian Affairs (σε ελεύθερη, μη επαγγελματική μετάφραση, Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά Θέματα).

Αμερικανός Υπουργίσκος δηλαδή του οποίου οι δηλώσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ενός από τα δύο κόμματα εξουσίας, δεν θα έπρεπε να μας απασχολούν («πρέπει, κάποτε, σε αυτή τη χώρα να σταματήσουμε να παίρνουμε υπερβολικά στα σοβαρά δηλώσεις κατώτατων Αμερικανών αξιωματούχων»). Έτσι λέει ο μέγας Γ. Παπακωνσταντίνου.

Και δεν με ενδιαφέρει τόσο το τι λέει ο Ματ για το Σκοπιανό. Διπλωμάτης είναι και παίζει το παιχνίδι που έχει σπουδάσει. Με ενδιαφέρει ότι ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κάποια στιγμή υπάρχει περίπτωση να κυβερνήσει. Και να δούμε τι θα λέει αν τύχει και κάτσει απέναντι στον κατώτερο υπάλληλο Ματ Μπράιζα καμιά μέρα για διαπραγματεύσεις. Διότι η πολιτική είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας 100 μέτρων.

Μια ζωή από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη, γαμώ το κέρατό μου…

Δεν υπάρχουν σχόλια: