Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Το δάγκωμα του συμβολαιογράφου

Κάποτε στο Ουέστ επιβίωνε το γρηγορότερο πιστόλι. Στο Ιστ πάλι, και συγκεκριμένα στο κομμάτι του που ονομάζεται Ελλάδα επιβιώνει, και τρώει και παντεσπάνι από πάνω, η γρηγορότερη μασέλα. Κοινώς ο πρώτος που θα προλάβει να δαγκώσει τον άλλον.

Προχτές η μητέρα μου, μου έκανε μια γονική παροχή. Για τους μη γνωρίζοντες, γονική παροχή είναι όταν ο γονιός μεταβιβάζει περιουσιακό του στοιχείο στο παιδί του. Το ακίνητο που μου μεταβίβασαν εκτιμήθηκε στα 120.000 ευρώ. Για αυτή την μεταβίβαση ο φόρος που πρέπει να πληρώσω στο σεβαστό κράτος είναι 800 ευρώ. Δεν είναι πολλά. Όμως οι υπόλοιποι θα πάρουν 3.200 ευρώ. Ποιοι είναι οι υπόλοιποι;

Πρώτο στη μεταβίβαση σε δαγκώνει το ταμείο νομικών. Το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ αξιώνει περίπου στα 850 ευρώ. Δηλαδή, ποσοστιαία το ταμείο νομικών για κάθε 150 ακίνητα που μεταβιβάζονται βάζει στη τσέπη το ένα. Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών είναι δικηγόροι και φροντίζουν για την ασφάλιση του κλάδου τους. Δαγκώνοντας τον κόσμο και όχι καταβάλλοντας εισφορές.

Μετά ο συμβολαιογράφος. Για να συντάξει το συμβόλαιο πληρώνεται με το 1,2% της αξίας του ακινήτου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα σε κάθε εκατό ακίνητα που μεταβιβάζεται περνά στα χέρια των συμβολαιογράφων, σαν αξία εννοώ. Η τιμή έχει καθοριστεί με νόμο και δεν είναι σε ελεύθερη διαπραγμάτευση όπως θα έπρεπε. Και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι οι συμβολαιογράφοι έχουν τελειώσει νομική.

Στο τέλος σε δαγκώνει ο υποθηκοφύλαξ. Το υποθηκοφυλακείο, για να παραλάβει το συμβόλαιο και να το χάσει στα αρχεία του σε χρεώνει με το 0,78% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Το αποτέλεσμα είναι ότι θα πρέπει να πληρώσω για τη μεταβίβαση τέσσερα χιλιάρικα από τα οποία τα τρία είναι υπέρ των καρχαριών που έχουν τις άκρες στη βουλή (δικηγόροι είναι) και άρα κατέχουν μαχαίρι και πεπόνι.

Το καλύτερο απ΄ όλα όμως το αφήνω για το τέλος. Όταν ρώτησα τον συμβολαιογράφο αν μπορούσε να κάνει καμιά καλύτερη τιμή, μου είπε ότι δεν μπορεί γιατί η εφορία τους έχει στην φορολογική κλίμακα 40%. Αυτό σημαίνει ότι τους φορολογεί με 40% επί του τζίρου. Και μου είπε ότι πέρυσι ο κακομοίρης πλήρωσε 20.000 ευρώ φόρο. Επειδή λίγη διαίρεση κατέχω, υπολόγισα ότι δήλωσε εισόδημα πέρυσι στα 50.000 ευρώ. Δηλαδή εισόδημα από 33 συμβόλαια πέρυσι. Ο αριθμός συμβολαίου μου ήταν ο 8008. Αυτό σημαίνει ότι ο συμβολαιογράφος, από τότε που άρχισε να δουλεύει έχει κάνει 8008 πράξεις. Λόγω ηλικίας τον κόβω να κάνει αυτή τη δουλειά καμιά εικοσαριά χρόνια. Δηλαδή 400 πράξεις τον χρόνο. Και δηλώνει τις 30 με 40. Καλή μπάζα, μαύρη, και δαγκωνιάρα… Εννοείται ότι ζήτησα απόδειξη. Εννοείται ότι ξίνισε.

Σημειώνω ότι η κυβέρνηση φέτος αποφάσισε να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα. Μέσα στα δυο τρία που ΔΕΝ θα ανοίξουν είναι και αυτό των συμβολαιογράφων…

Στην φωτογραφία μία συμβολαιογράφος που μάλλον δεν της έφτανε το 1,2%, θαυμάζει τον σύζυγό της που επίσης δεν του έφτανε. Κανείς τους δεν κινδυνεύει με φυλάκιση.

9 σχόλια:

Mikros Alitis είπε...

Και οι γιατροί τα ίδια δεν κάνουν; Τώρα κατάλαβα γιατί όλοι οι πολιτικοί είναι κλέφτες, γιατροί και δικηγόροι δεν είναι όλοι τους; Πως να μην πνιγούμε στα σκάνδαλα....

ΥΓ Οι ερωτήσεις είναι ρητορικές, η απάντηση βρίσκεται και ζει στο εξωτερικό...
ΥΓ Κάθε φορα που σε διαβάζω σκέφτομαι πόσο επιτακτικό είναι να φύγω για καμια πιο πολιτισμένη χώρα

πρκλς είπε...

Εγώ πάντως, κι επειδή είναι σωστοί οι υπολογισμοί σας κύριε Σχολιαστά, όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω συμβολαιογράφος!!!
:-)

O Σχολιαστής είπε...

@ Μικρός Αλήτης
Έξω κάνει κρύο!!!

@ Περίκαλλον
Για να γίνεις συμβολαιογράφος θα πρέπει να σκοτώσεις κάποιον. Το επάγγελμα είναι κλειστόν...

Ανώνυμος είπε...

Είχα πολύ παρόμοια εμπειρία πρόσφατα (ο πατέρας μου μου έκανε γονική παροχή το σπίτι του) και πάθαμε παρέα πολλά μικρά εγκεφαλικά όταν κάναμε τις ίδιες διαπιστώσεις (πόσα λεφτά παίρνει ο συμβολαιογράφος, πόσα πάνε στο ταμείο των νομικών κλπ). Το τελευταίο το έπαθα όταν διαβάσαμε μαζί με τον συμβολαιογράφο το συμβόλαιο για να βεβαιωθούμε οτι ήταν όλα εντάξει.
- Το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου (κάπου στο 80%) ήταν ακριβές αντίγραφο του συμβολαίου κτήσης του σπιτιού, όπου αναφέρονταν λεπτομέρειες της ιδιοκτησίας (τοποθεσία, τετραγωνικά, ποσοστά στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας κλπ.). Το αντιπαραβάλλαμε για να βεβαιωθούμε και έτσι το διαπίστωσα.
- Ένα μικρό μέρος ήταν αναφορές στους νόμους που ορίζουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και το status κυριότητας / επικαρπίας. Αυτό ήταν το μόνο κομμάτι που απαιτούσε εξειδικευμένη γνώση και ήταν απλή αναφορά στον κωδικό του σχετικού νόμου.
- Το υπόλοιπο (μικρό) μέρος ήταν τυποποιημένο κείμενο.

Το συμπέρασμά μου ήταν πως ήταν μια πολύ απλή και τυποποιημένη υπόθεση για έναν συμβολαιογράφο. Με δεδομένο οτι δεν είχα κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις, αν το επάγγελμα ήταν ανοιχτό θα είχα προφανώς αναζητήσει κάποιον πολύ φτηνότερο για να μου κάνει το copy-paste...

Yannis Zabetakis είπε...

θα σκοτώσω την Πελέκη για να κάνω τον γιο μου συμβολαιόγραφο!

οεο!

και μετά άστο τον Βουλγαράκη να κουρεύεται!

άκου 1,2% μίζα! και μετά εγώ λέω να στα παιδιά μου να μάθουν γράμματα για να ανοίξει το μυαλό τους...

O Σχολιαστής είπε...

@ Ανώνυμο
Ναι, είναι πράγματι copy paste. Η δουλειά για τις περισσότερες μεταβιβάσεις από γονιό σε παιδί είναι αστεία για τα λεφτά που παίρνουν. Όπως λέει και ο Γιάννης, το 1,2% είναι μίζα και όχι αμοιβή. Νταβατζιλίκι με όλη τη σημασία της λέξης

@ Γιάννη
Ο παρόν ιστότοπος σε συμβουλεύει να μη σκοτώσεις. Ιδίως συμβολαιογράφο. Αν μείνουν λιγότεροι θα ζητούν περισσότερα!

Yannis Zabetakis είπε...

ρε φιλαράκο...
εγώ θα σου δίνω ιδέες για την φωτογραφική διάνθιση των κειμένων σου;

θέλω ποσοστά !
από τα ευρά που σου περίσσεψαν από τον συμβολαιομιζαδόρο...:)

το μωρό γλύκα!

Ανώνυμος είπε...

Είσαι ακριβής, ετσι ακριβώς είναι τα πράγματα. Το θέμα είναι ότι πέφτουμ εόλοι θύματα της όλης κατάστασης γιατί ο Ελληνας ζυγό μπορεί να μην υποφέρει αλλά για το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του πλερώνει όσο-όσο. Και εν συνεχεία για να βάλει το ίδιο κεραμίδι πάνω από τα τέκνα κ.ο.κ.
Με τα λίγα γράμματα - όπως και αριθμούς που κατέχω, ωστόσο, νομίζω ότι η κατασκευή και μεταβίβαση στέγης κοστίζει πολύ και φορολογείται και επιβαρύνεται και πολύ γιατί εκτός από τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια, η Ελλάδα δεν παράγει τίποτις άλλο. Πιστεύω δε ότι η οικοδομή και όλο το νταλαβέρι με τη στέγη πρέπει να ξελασπώνεικαι τους δέικτες τύπου ΑΕΠ. Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος.

O Σχολιαστής είπε...

@imarias
Περίπου έτσι είναι τα πράγματα. Είμαστε κράτος μεσαζόντων και όχι παραγωγών. Πολλοί μεσάζοντες σημαίνει ότι η πίτα κάθε αγοράς μοιράζεται σε πολλούς. Και άρα το κάθε μερίδιο είναι μικρό. Οπότε του κοπανάς ένα καπέλο 100% για να ζήσεις!!! Αυτό όμως δεν ισχύει για τους $#^&#$% τους συμβολαιογράφους γιατί το επάγγελμά τους είναι κλειστό και άρα το μερίδιο του καθενός τους από τη συνολική πίτα, μεγάλο...