Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Το Ερώτημα

Οι χώρες έχουν σύνορα. Τα σύνορα δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχουν, καθορισμένα, από τότε που εμφανίστηκε η ιδιοκτησία. Σαν περιοχή κυνηγιού, όμως, υπάρχουν από πολύ παλιότερα, θα έλεγα εμφανίζονται από τότε που κάποιος οργανισμός αποφάσισε ότι τα ούρα του έχουν οσμή, ο ίδιος έχει μύτη και το φαΐ δεν φτάνει για όλους.

Στον σύγχρονο κόσμο φαΐ μπορεί να υπάρξει για όλους. Για πάρα πολλούς ανθρώπους όμως το φαΐ αυτό είναι πανάκριβο. Και επειδή οι φτωχοί του κόσμου τούτου δεν μπορούν να το αγοράσουν, οι αγρότες αποφασίζουν να μην το παράξουν. Γι αυτό και οι φτωχοί πεθαίνουν από πείνα. Παρόλα αυτά όμως, είναι σχετικά εύκολο και οικονομικά όχι και τόσο δαπανηρό να υπάρξει φαΐ για όλους. Αλλού όμως είναι το μεγάλο πρόβλημα:

Αυτό που δεν μπορεί όμως να υπάρξει για όλους είναι η δυτικού τύπου καλοπέραση. Την οποία όμως τη θέλουν όλοι. Όταν λέμε δυτικού τύπου καλοπέραση εννοούμε πρωταρχικά την πολιτική και οικονομική σταθερότητα η οποία στο τέλος φέρνει το εξής αποτέλεσμα: Μέχρι μία οικογένεια σε κάθε στέγη που δεν φεύγει με τον πρώτο αέρα ή πλημμύρα, ασφάλεια, εργασία, σχετικά εύκολη πρόσβαση στη γνώση, σχετικά εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, πλήρης ηλεκτρική οικοσκευή με κουζίνα – ψυγείο - πλυντήριο, τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο σε κάθε σπίτι, θέρμανση το χειμώνα, ψύξη το καλοκαίρι, πολλά ρούχα, πολλά παπούτσια.

Επειδή όμως τα ανωτέρω τα ζούμε εμείς, δεν σημαίνει ότι είναι και αυτονόητα. Μία κουβέντα με κάποιον μεγαλύτερης ηλικίας θα σας πείσει. Κυρίως όμως, δεν σημαίνει ότι είναι και διατηρήσιμα. Και αυτό δεν φαίνεται να έχει γίνει συνείδηση σε πολλούς. Ο τρόπος ζωής μας είναι πολύ σπάταλος από δύο πλευρές. Η μια πλευρά είναι η ενεργειακή. Ο τρόπος ζωής μας είναι, ενεργειακά, σπάταλος. Πιστεύω όμως ότι σε μερικές δεκαετίες αυτό το κομμάτι θα αμβλυνθεί πολύ από την τεχνολογία. Στην ουσία του όμως είναι σπάταλος οικονομικά. Όλες οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις βασίζονται σε εξαγωγές. Ο τρόπος ζωής τους είναι τόσο πλούσιος γιατί απομυζούν πλούτο από αλλού. Εμείς από την άλλη, αυτό το κάνουμε με δανεικά. Όπως και να έχει το πράγμα, αυτός ο τρόπος ζωής δεν είναι διατηρήσιμος σε βάθος χρόνου. Ο παλαιότερος φόβος των δυτικών ήταν μη τυχόν και όλοι αυτοί που είναι εκμεταλλεύσιμοι ξαφνικά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επαναστατήσουν. Ο τωρινός φόβος, που έχει πάψει πλέον να είναι φόβος και έχει γίνει πραγματικότητα, είναι ότι όλοι αυτοί είδαν πως η επανάσταση έδιωξε την αποικιοκρατία μόνο στα χαρτιά. Βλέπετε, οι εταιρείες παρέμειναν. Και μη βρίσκοντας άλλη λύση, οι απελπισμένοι του κόσμου τούτου αποφάσισαν να μας επισκεφτούν. Μόνιμα. Και το βιοτικό επίπεδο μας, αναγκαστικά θα πέσει. Γιατί οι ίδιοι πιστεύουν ότι δικαιούνται να ανεβάσουν το δικό τους. Έχουν άδικο να θέλουν τη ποιότητα ζωής για την οποία οι Έλληνες μετανάστευαν μαζικά, στο εξωτερικό και στο εσωτερικό μέχρι πριν από λίγα χρόνια;

Και εδώ μπαίνει το ερώτημα με την πιο δύσκολη απάντηση: Έχω το δικαίωμα να αρνηθώ την είσοδο στη χώρα όλων όσων ψάχνουν κάτι καλύτερο από αυτό που έχουν στις δικές τους χώρες; Είμαι ρατσιστής αν πω πως η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους μετανάστες; Είναι σωστό να θέλω η χώρα μου να διατηρήσει τα νεοαποκτηθέντα (των τελευταίων πενήντα ετών) κεκτημένα της στο επίπεδο διαβίωσης που προσφέρει στους αμιγώς νεοέλληνες (!) κατοίκους της τη στιγμή που πολλοί από όσους έρχονται εδώ μετανάστες ενδεχομένως θα πέθαιναν ή θα φυτοζωούσαν αν έμεναν στη χώρα τους; Μπορεί μια χώρα να αντέξει το 20% του πληθυσμού της να αποτελείται από ανθρώπους που ήρθαν τα τελευταία δέκα χρόνια σε αυτή; Είμαι ρατσιστής που έχω αρχίσει και ζορίζομαι λίγο; Υπάρχει κάποια λύση, πραγματιστική και ταυτόχρονα ανθρωπιστική;


Στη φωτογραφία κάποιος που βαδίζει προς εμάς...

Διαβάστε επίσης:
Λαθρομετανάστες. Χορός σε Ελληνική τραγωδία
Η υποκρισία των Δυτικών

Για επιστροφή στην κεντρική σελίδα της υποκειμενικής ενημέρωσης πατήστε εδώ.

4 σχόλια:

pølsemannen είπε...

Τα μέτρα για αποφευχθεί το γενικευμένο μπάχαλο που θα προκύψει από τις τεράστιες μετακινήσεις πληθυσμών του 21 αι. που θα κάνουν τις μεταναστεύσεις των Γοτθικών φύλων του 5 αι. να μοιάζουν με πανηγυράκι, απαιτούν ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όμως,τα στενά συμφέροντα χωρών, θρησκειών και διάφορων άλλων περίεργων που έχουν τις δικές τους αντικρουόμενες ατζέντες, θα εμποδίσουν την αποτροπή των επερχόμενων ανθρωπιστικών καταστροφών. Αποτροπή που απαιτεί την επιβολή των ορθών μέτρων παγκοσμίως.

Έλλειψη νερού, ερημοποίηση, στίφη απελπισμένων θα επελάσουν προς Β. Αμερική και Ευρώπη. Εκατομμύρια θάνατοι από πείνα και δίψα, μόλυνση περιβάλλοντος μέχρι του σημείου να μην μπορεί να καλλιεργηθεί τίποτα στις πληγείσες περιοχές. Η Ευρώπη θα μετατραπαεί σε Ευραραβία και πιθανόν να πέσει σε έναν Ισλαμικό μεααίωνα.

Παρ' όλα αυτά, +ΠΙCΤΕΥΩ+ ότι ο Dr Obousy θα ανακαλύψει την warp drive συμπιέζοντας τις διαστάσεις 5 έως 11 που προβλέπονται από την θεωρία των υπερχορδών με την βοήθεια αντιύλης και θα γίνουμε σκέτο Star Trek με Μίστερ Σποκ και απ' όλα. Όλα τα άλλα ξενερουά θα είναι σαν ένα κακό όνειρο.

Πάω στο Home Cinema με ένα Γκουβά Ποπ κορν και άλλον έναν με Νάντσος με λιωμένο τυρί με 85% λιπαρά να την βρω.

Θενκ γιου.

O Σχολιαστής είπε...

Αδερφέ Πολσεμάνε, και γω όταν τα έγγραφα αυτά, αυτές τις μετακινήσεις είχα στο μυαλό μου. Αυτές και εκείνες που έγιναν αρκετά παλαιότερα όπου οι Δωριείς με το σίδερο κατέβηκαν πάνω στους Μυκηναίους του χαλκού... Και εγώ, λοιπόν, κάπως έτσι την βλέπω τη δουλειά. Πολλοί ταλαίπωροι που θα έρθουν προς τα εδώ. Διότι αυτοί που μπορούν να πάρουν αποφάσεις με αντίκτυπο δεν ενδιαφέρονται, κλεισμένοι μέσα στις επαύλεις τους και τα χρυσά γκέτο. Την ίδια ώρα που ο λαός οδηγείται σε λάθος επιλογές από Καρα-Τζαφέρηδες...

Και αυτό με τον ισλαμικό μεσαίωνα το τρέμω όσο τίποτα άλλο...

tiktos είπε...

Μιάς και αναφέρθηκες σε παλαιότερους ο παππούς μου έλεγε:
Είναι ευκολότερο να αποκτήσεις αγαθά παρά να τα διαφυλάξεις.
Μιλάμε τώρα για ανθρώπους που έβαλαν πρώτη φορά σώβρακο και παπούτσια όταν πήγαν φαντάροι.

Τώρα στο δεύτερο σκέλος δεν ξέρω ρε φίλε,αλλά ας φέρουμε τους εαυτούς μας σε αυτή την κατάσταση της μετανάστευσης και αναρωτηθούμε ποιά συμπεριφορά θα θέλαμε.

Δεν αντιλέγω τα γραφόμμενά σου αλλά κάθε φορά σκέφτομαι τα παραπάνω.

O Σχολιαστής είπε...

@ tiktos
Το ποια συμπεριφορά θα θέλαμε νομίζω πως το ξέρω. Αμφιβάλω όμως για το αν θα ήταν εφικτό να την απολαύσουμε... Τέλος πάντων, το θέμα είναι ότι αν είχα απάντηση ως προς το δεύτερο σκέλος, η ανάρτηση θα είχε τον τίτλο «Η Απάντηση» :-)