Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Η Άρνηση (ή αλλιώς, που να τρέχεις τώρα με μίνι και ψιλοτάκουνο…)


Η είδηση είναι λίγο-πολύ γνωστή: Οι Οικολόγοι Πράσινοι αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στην Κυβέρνηση. Αρνήθηκαν να συμμετέχουν με έναν υφυπουργό στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών.

Έκαναν πολύ σωστά.

Γιατί στην Ελλάδα φαίνεται ότι ο σωστός τρόπος για να αναλάβεις Υπουργείο, άντε Υφυπουργείο, είναι πρώτα να περάσει μια χούντα πάνω από τη χώρα, να διαλύσει τα πάντα, μαζί και τα προϋπάρχοντα κόμματα, μετά να εκτελεστούν εκατό, διακόσιοι φοιτητές στο Πολυτεχνείο, να έρθει η Μεταπολίτευση και να ιδρύσεις το ένα από τα δυο κόμματα που θα εναλλάσονται στην εξουσία. Στη συνέχεια θα πρέπει να παλέψεις να αποκτήσεις βαθιές ρίζες στο κατεστημένο και ταυτόχρονα να παρακαλάς το κατεστημένο να αποκτήσει βαθιές ρίζες στο κόμμα σου.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, έχοντας προφανώς καταλάβει ότι μετά την πτώση της τελευταίας χούντας στην Ελλάδα δεν έκαναν τίποτα από τα παραπάνω, αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στην Κυβέρνηση αλλά να περιμένουν την επόμενη. Χούντα. Και δη την πτώση της.

Πραγματικά πρόκειται για μια σοφή κίνηση που αν μη τι άλλο δείχνει προγραμματισμό και σκέψη με όραμα.
Κυρίως όμως δείχνει φόβο για πράξη.

Γιατί τελικά αποδεικνύεται ότι αυτό που ξεχωρίζει τα παιδιά από τους άντρες είναι το ρίσκο που συνεπάγεται η μετάβαση από τα λόγια στην πράξη. Γιατί τα λόγια στις ασκήσεις επί χάρτου είναι καλά αλλά στον πόλεμο είναι που ανατρέπονται όλοι οι σχεδιασμοί. Και αυτό το φοβήθηκαν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Από την άλλη μπορεί, πολιτικάντικα σκεφτόμενοι, να φοβήθηκαν υπονόμευση από το βαθύ ΠΑΣΟΚ και χρέωση αποτυχίας. Ακόμα και έτσι όμως είναι άγνωστο το πότε θα ξανακαταφέρουν να έχουν πρόσβαση στο εσωτερικό, στα μυστικά, στα δυνατά και, κυρίως, στα αδύναμα σημεία της διοίκησης.
Θα έλεγα «άντε και του χρόνου παιδιά» αλλά το βλέπω κομματάκι χλωμό…

Στη φωτογραφία μια χελώνα στο καβούκι της…

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δεν σε πιάνω απόλυτα υπέρ ή κατά της κίνησης των οικολόγων; υπέρ ή κατά της κίνησης του ΓΑΠ?

korinoskilo είπε...

πολυ καλα τα λες... αυτο μου την δινει που οταν τους δινετε η ευκαιρια ειναι κοτες... και δεν ειναι οι μονοι


την καλησπερα μου

O Σχολιαστής είπε...

@ Καπιταλοκούμμουνον
Πιστεύω ότι ακόμα και αν η κίνηση του ΓΑΠ εμπεριέχει πονηριά, πράγμα εξαιρετικά πιθανό, οι οικολόγοι πράσινοι θα έπρεπε να αποδεχτούν την πρόκληση.

@ korinoskilo
Όχι, δεν είναι οι μόνοι. Και από την κατηγορία των πουλερικών δεν ξεχωρίζω ούτε τον εαυτό μου, όπως άλλωστε έχω πει και παλιότερα...

Yannis Zabetakis είπε...

http://www.zabetakis.net/?p=1674

Η φύση στην πόλη είπε...

Από ότι διάβασα στην Ελευθεροτυπία και το in.gr που αντιγράφω παρακάτω, δεν έγινε ποτέ επίσημη και σοβαρή πρόταση στους οικολόγους πράσινους, παρά μόνο είπα-ξείπα. Η γνώμη μου είναι ότι πολύ καλά έκαναν και αρνήθηκαν αφού με τους καλημέρα σας, τους κοροϊδεύουν.


"...Σύγχυση, ωστόσο, προκλήθηκε όταν διέρρευσε πως η πρόταση απευθυνόταν προς τον κ. Νίκο Χρυσόγελο.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ελενόπουλος διέψευσε την παραπάνω πληροφορία, λέγοντας πως ουδεμία πρόταση έγινε στους Πράσινους και στον κ. Χρυσόγελο, παρά μόνο σε πρόσωπο και δη στην κ. Μαρία Βασιλάκου.
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο κ. Χρυσόγελος δήλωσε στην εφημερίδα:
«Δεχθήκαμε ένα τηλεφώνημα από το γραφείο του κ. Γερουλάνου -όπως μας είπαν- που μας γινόταν πρόταση για την ανάληψη του υπουργείου Περιβάλλοντος (σ.σ. από τον ίδιο τον κ. Χρυσόγελο). Αρνηθήκαμε και περιμέναμε από το ΠΑΣΟΚ να προβεί σε ανακοίνωση του θέματος. Επειδή όμως η είδηση διέρρευσε στα κανάλια (όχι από μας) υποχρεωθήκαμε να βγάλουμε ανακοίνωση πρώτοι. Στη συνέχεια τηλεφωνήσαμε εμείς στο γραφείο του κ. Γερουλάνου, απ' όπου μας είπαν ότι δεν είχαν προηγουμένως καμία επικοινωνία μαζί μας. Και μπήκαμε σε σκέψεις. Πάντως, όπως μας είπε η κ. Μαρία Βασιλάκου έγινε και σε εκείνη κρούση από το γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου να αναλάβει ένα υφυπουργείο»."
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1061192

O Σχολιαστής είπε...

Νατάσσα, εγώ την είδηση την πληροφορήθηκα από το site του Γιάννη, το environmentfood.blogspot.com και συγκεκριμένα από το post Μοιραίοι ΟΠ

Την επόμενη μέρα, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρονται τα εξής:
«ΠΡΩΤΗ επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου για το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ήταν η Τίνα Μπιρμπίλη. Η περιβαλλοντολόγος είναι, άλλωστε, στενή του συνεργάτης πριν από το 2004 και έχει αναλάβει λεπτούς και κρίσιμους ρόλους, όπως η σύνθεση ομιλιών ή η σύνταξη προγραμμάτων. Όταν, ας πούμε, προκηρύχθηκαν οι εκλογές στις 2 Σεπτεμβρίου ήταν η Τίνα που επικοινώνησε με πολιτικούς εκπροσώπους και τομεάρχες του ΠΑΣΟΚ ώστε να υπάρχει πρόγραμμα θέσεων. ΘΕΛΟΝΤΑΣ όμως να υλοποιήσει την προεκλογική του εξαγγελία για συνεργασίες με προοδευτικές δυνάμεις, ο Παπανδρέου έκανε ένα άνοιγμα στους Οικολόγους Πράσινους. Πρότεινε λοιπόν θέση υφυπουργού στη Μαρία Βασιλάκου. Την ξέρει από την Αυστρία, την εκτιμά, την έχει καλέσει στο Συμπόσιο της Σύμης και της τηλεφώνησε ο ίδιος. Η Βασιλάκου δεν αρνήθηκε. Έπρεπε όμως να διαβουλευτεί με το κόμμα της. Συζήτησε λοιπόν με Χρυσόγελο , Τρεμόπουλο και Σία. Της είπαν, βεβαίως, να πει όχι εφόσον η πρόταση δεν έγινε στους ίδιους. Εκεί τελείωσε και το θέμα.»

Για το σαφές της πρότασης πάντως, επαληθεύοντας στην ουσία τα όσα γράφει ο Μικροπολιτικός, οι Ο.Π. έβγαλαν ανακοίνωση τύπου:

«Παρασκευή, 09 Οκτώβριος 2009 12:52
Συνέντευξη τύπου έδωσαν σήμερα στα γραφεία τους οι Οικολόγοι Πράσινοι, για τις πρώτες μετεκλογικές εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες διαλόγου που συζητούν να αναλάβουν.
Όπως δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων: «Από το ΠΑΣΟΚ προσφέρθηκε ένα υφυπουργείο χωρίς καμιά δέσμευση για τις πολιτικές του και χωρίς να υπάρχει προηγουμένως κάποια συζήτηση προγραμματικού χαρακτήρα. Στα θέμα διαχείρισης του νερού, προστασίας των δασών, ενεργειακού σχεδιασμού, διαφάνειας, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Οικολόγων Πράσινων που σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε τουλάχιστον να συζητηθούν. Υπέρ ή εναντίον της εκτροπής του Αχελώου, εφαρμογή ή όχι της αρχής ο ρυπαίνων πληρώνει για την εξυγίανση των ρυπασμένων υπόγειων νερών στον Ασωπό, προστασία και διαχείριση των δασών ή συνέχιση των προσπαθειών περιορισμού της προστασίας των δασών, προκήρυξη διαγωνισμών για νέες λιγνιτικές μονάδες ή στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, ανακύκλωση ή καύση απορριμμάτων, διερεύνηση σκανδάλου Siemens και επιστροφή των χρημάτων στα δημόσια ταμεία ή κουκούλωμα οριστικά του σκανδάλου;
Προθεσμίες λίγων ωρών δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για διάλογο. Ένας υφυπουργός δεσμεύεται εφ' όλης της ύλης από το κυβερνητικό πρόγραμμα, που δεν έχει καν ανακοινωθεί. Δε συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο και οι δυνατότητές του για ουσιαστικές παρεμβάσεις είναι πολύ περιορισμένες, καθώς οι αρμοδιότητές του καθορίζονται με αποφάσεις του αρμόδιου υπουργού, που μπορεί να τις αλλάζει ή να τις περιορίζει όποτε κρίνει. Πολύ περισσότερο δε θα μπορούσε να επηρεάσει θέματα που επηρεάζουν τις αρμοδιότητές του, αλλά εμπλέκονται και με τις αρμοδιότητες άλλων υπουργών ή υφυπουργών».

Τώρα το αν συμφωνώ ή όχι με την άρνηση, αυτό είναι ξεκάθαρο στο κείμενο. Τις καλημέρες μου και φιλιά στα παιδιά :)