Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Αυτοματοποίηση

Και την άλλη φορά, στον Κ. Μαρούση, αθώοι είχαν καεί. Γενικώς, όταν καίγεται κάποιος, συνήθως είναι αθώος. Οι ένοχοι εμφανίζουν αξιοθαύμαστη πυραντοχή. Δεν καίγονται με τίποτα. Και όχι μόνο σε αυτή τη χώρα.

Το αν ήταν φασίστες φασίστες, αναρχικοί φασίστες ή αριστεροί φασίστες μικρή σημασία έχει.

Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία και που δεν μου βγαίνει με τίποτα από το μυαλό, είναι ότι το πράγμα, σε πρώτο επίπεδο, δεν είναι καθόλου οργανωμένο. Δηλαδή, η επίθεση εναντίον της τράπεζας και ο θάνατος τριών αθώων δεν έγινε στα πλαίσια κάποιου σχεδίου, κάποιας προβοκάτσιας, για να μπει σε δεύτερο πλάνο η πορεία 150 χιλιάδων ανθρώπων. Το σύστημα, σε πρώτο επίπεδο, είχε καταφέρει μια χαρά να οργανώσει την απόκρυψη της πορείας σε όσους δεν μετείχαν σε αυτή. Είχε κηρύξει απεργία στα μέσα μαζικής εξημέρωσης. Οπότε η είδηση θα έβγαινε την επόμενη το βράδυ στα κανάλια, με 36 ώρες καθυστέρηση, τελευταία ή προτελευταία. Αυτοί που έκαψαν τον κόσμο λοιπόν, σε πρώτο επίπεδο, τη χάλασαν τη σούπα του αποκλεισμού της διαδήλωσης από τα «νέα».

Όμως, εμένα με απασχολεί το τι γίνεται σε δεύτερο επίπεδο. Στο επίπεδο των αυτοματοποιημένων αντιδράσεων της κοινωνίας. Εκεί που είναι δύσκολο να παρέμβεις με βραχυ-μεσοπρόθεσμες κινήσεις.

Εκεί, λοιπόν, φαίνεται ξεκάθαρα ότι την έχουμε δομήσει έτσι τη κοινωνία μας όπου, όποτε δημιουργούνται συνθήκες καθολικής αντίδρασης σε αυτά που πάνε να μας επιβάλουν, πάντα κάποιος αυτοματοποιημένος πούστης θα βρεθεί να κάψει κάποιον αθώο. Ποτέ κάποιον ένοχο. Και τότε τα φώτα αυτόματα θα τραβηχτούν από την ουσία για να φωτίσουν το πιο βασικό μας ένστικτο. Τον φόβο του θανάτου. Και όλα τα άλλα, ακόμα και μια πορεία που όμοια της έχει να γίνει είκοσι χρόνια, θα περάσουν σε δεύτερο πλάνο. Ή, ακόμα χειρότερα, θα στοχοποιηθούν ως τα γενεσιουργά αίτια του φόνου.

Δυστυχώς αυτή η κοινωνία έχει αυτοματοποιημένες αντιδράσεις. Άθλιες αλλά αποτελεσματικές για τη διαφύλαξη των κεκτημένων. Μόνο που δεν πρόκειται για τα δικά μας κεκτημένα.

Στη φωτογραφία, κάποιοι από εμάς. Εδώ έχει περισσότερους.


Για επιστροφή στην κεντρική σελίδα της υποκειμενικής ενημέρωσης πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: