Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Βλαστοκύτταρα: Στις εταιρείες ή στην Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος;



Ενημέρωση 27 Μαΐου 2010: Χτες ο Εξάντας είχε ντοκυμαντέρ με θέμα "Το πολύτιμο κύτταρο". Εκεί τα λέει όλα! Δείτε το εδώ.

Ενημέρωση 17 Ιουνίου 2009: Χτες, η Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος άφησε μήνυμα με το οποίο ενημερώνει ότι η σελίδα της είναι η http://hcbb.bioacademy.gr/

Ενημέρωση 23-3-2009:

Τελικά δώσαμε στη δημόσια τράπεζα τόσο το ομφαλοπλακουντιακό αίμα για ανώνυμη φύλαξη όσο και τον ομφάλιο λώρο για επεξεργασία και ιδιωτική φύλαξη.

Ακολουθεί το αρχικό κείμενο της ανάρτησης:

Για όλα όσα ακολουθούν, και εφόσον σας απασχολεί το συγκεκριμένο θέμα, υπεύθυνη ενημέρωση πρέπει και μπορείτε να πάρετε αν τηλεφωνήσετε στην Δημόσια Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, στο 210 6597697, όπου θα σας δοθούν οδηγίες για το πώς θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε μια από τις καθημερινές ενημερώσεις για αυτό το θέμα. Μην δώσετε χρήματα και υλικό σε ιδιωτική τράπεζα φύλαξης «βλαστοκυττάρων» αν δεν ακούσετε και αυτή την ενημέρωση. Το κείμενο που ακολουθεί είναι ερασιτεχνικό, γραμμένο από εμένα που δεν είμαι γιατρός και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την υπεύθυνη επιστημονική ενημέρωση που θα πάρετε από το επιστημονικό προσωπικό της Δημόσιας Ελληνικής Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος. Ως εκ τούτου, ουδεμία ευθύνη φέρω για αποφάσεις που θα ληφθούν από την ανάγνωση του παρακάτω, ερασιτεχνικου επαναλαμβάνω κειμένου. Όσο και αν και θα το ήθελα. Στην φωτογραφία το κτίριο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών στο οποίο στεγάζεται και η τράπεζα.
Είναι απίστευτος ο τρόπος που σε εκμεταλλεύονται οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τη λήψη βλαστοκυττάρων (ο σωστός όρος είναι ομφαλοπλακουντιακό άιμα). Πουλάνε «κοστούμι» και επιστημονικοσύνη εκμεταλλευόμενοι τον πανικό και τις ενοχές που μας πιάνουν όταν σκεφτόμαστε ότι πρέπει να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να προστατέψουμε το παιδί μας, το βλαστάρι μας.

Τι σου λένε δηλαδή; Ότι αν έρθεις σε εμάς και μας δώσεις 2 με 3 χιλιάδες ευρώ, εμείς αναλαμβάνουμε να φυλάξουμε «βλαστοκύτταρα» που θα μας φέρεις, τα οποία θα προστατέψουν το παιδί σου αν αυτό πάθει κάποια αιματολογική ασθένεια. Και στο μυαλό όλων των γονέων έρχονται αμέσως ιστορίες λευχαιμιών και ένα μικρό παιδί από την Κύπρο που κάποτε, πριν οκτώ εννιά χρόνια έτρεχε και δεν έφτανε να βρει μυελό των οστών για μεταμόσχευση. Τελικά, ευτυχώς, το παιδί τα κατάφερε.

Που είναι όμως η απάτη; Στο γεγονός ότι τα κύτταρα αυτά δεν κάνουν για το άτομο από το οποίο προέρχονται. Κάτι το οποίο, εννοείται, ότι οι εκπρόσωποι των εταιρειών δεν στο λένε. Επίσης στο ότι τα κύτταρα αυτά μόνο περίπου στις μισές περιπτώσεις είναι κατάλληλα για φύλαξη. Στις υπόλοιπες είτε είναι πολύ λίγα είτε ακατάλληλα επειδή π.χ. η έγκυος είχε διαβήτη κύησης. Όμως, ούτε σε εμένα, ούτε σε κανέναν από τους γνωστούς μου που μέχρι σήμερα έχουν δώσει κύτταρα σε ιδιώτη έτυχε να το υλικό να μην είναι κατάλληλο. Ήμασταν τόσο τυχεροί ή απλά μας παραμύθιασαν για να περάσουμε από το ταμείο; Βλέπετε η πιθανότητα να χρειαστεί κάποιο μωρό που γεννιέται είναι 1 στις 30.000 περίπου. Οπότε τότε θα βρουν μια δικαιολογία. Στο μεταξύ θα έχουν τσεπώσει αμοιβή που θα είναι περίπου 60 εκ. ευρώ (30.000 Χ 2.000 ευρώ = 60 εκ. ευρώ). Τα χρήματα είναι πολλά και μπορούν να σε κάνουν πολύ εύκολα ψεύτη.

Σήμερα, 17-2-2009, πήγα στην ενημέρωση που γίνεται δύο φορές κάθε μέρα (11:00 και 12:30) από την Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος η οποία ανήκει στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Εκεί, από υπεύθυνα χείλη ανθρώπου που μισθοδοτείται από το Δημόσιο και όχι από τις εταιρείες, ειπώθηκαν τα εξής αποκαλυπτικά, τουλάχιστον σε μένα:

-Ότι τα το "ομφαλοπλακουντιακό αίμα" (βλαστοκύτταρα) μπορούν να θεραπεύσουν μόνο αιματολογικά νοσήματα.
-Ότι ο δότης «βλαστοκυττάρων» (ο σωστός όρος είναι «ομφαλοπλακουντιακό αίμα») δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δικά του κύτταρα για να θεραπευτεί από κάποιο αιματολογικό νόσημα. (διαβάστε την όγδοη παράγραφο στο παραπάνω link. Επίσης κοιτάξτε και εδώ. Παρόλα αυτά, ακόμα πιο σημαντικές πληροφορίες βρίσκονται στις επόμενες παραγράφους.).
-Ότι σε όλον τον κόσμο υπάρχουν τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος οι οποίες συνεργάζονται μεταξύ τους για την εξεύρεση κατάλληλου υλικού στην περίπτωση που μια μεταμόσχευση κριθεί απαραίτητη. Στην Ελλάδα, η «Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος» είναι η μοναδική που συμμετέχει σε αυτό το δίκτυο καθώς δεν υπάρχει άλλη δημόσια τράπεζα.
-Ότι, όσα παιδιά (ή ενήλικες) νοσούν και φτάνουν στο σημείο να τους είναι απαραίτητη μεταμόσχευση, μπορούν, μέσω της τράπεζας στην οποία απευθύνεται ο γιατρός τους, να προμηθευτούν συμβατό υλικό. Το ποσοστό εξεύρεσης κατάλληλου ιστού δεν πλησιάζει αλλά είναι 100%. Δηλαδή όσοι απευθύνονται εκεί, βρίσκουν συμβατό υλικό.
-Ότι, στην περίπτωση μεταμόσχευσης, η απαιτούμενη ποσότητα ομφαλοπλακουντιακού αίματος που απαιτείται για την μεταμόσχευση υπολογίζεται με βάση το βάρος του ασθενή. Για κάθε 40 κιλά βάρους απαιτούνται 1,5 δισεκατομμύρια κύτταρα. Η ανωτέρω ποσότητα δεν αναφέρεται τυχαία καθώς είναι αυτή που υπάρχει συνολικά σε μια επιτυχή λήψη ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Επομένως, για άτομα βάρους άνω των 40 κιλών απαιτείται υλικό που να προέρχεται από τουλάχιστον δύο δότες.
-Ότι η λειτουργία των ιδιωτικών τραπεζών, σε μια από τις οποίες κατέφυγα και γω πριν δυο χρόνια γιατί δεν γνώριζα την ύπαρξη της δημόσιας τράπεζας, σε πολλές σοβαρές χώρες του εξωτερικού (π.χ. Ολλανδία, Ιταλία, Γαλλία) είναι απαγορευμένη με την έννοια ότι δεν προβλέπεται από το εκεί ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο δεν έχει ακόμα ψηφιστεί.
-Ότι η δύναμη των δημόσιων τραπεζών έχει να κάνει με την εθελοντική προσφορά ομφαλοπλακουντιακού αίματος καθώς τα δείγματα που φτάνουν στην τράπεζα είναι ανώνυμα.

Τι συμπέρασμα έβγαλα εγώ από τα παραπάνω; Ότι είναι παντελώς άσκοπο να δώσεις χρήματα και υλικό στις ιδιωτικές τράπεζες οι οποίες στην Ελλάδα λειτουργούν απλά και μόνο γιατί δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο. Αν το παιδί σου χρειαστεί ποτέ, ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, υλικό για μεταμόσχευση, το υλικό που τυχόν να έχει δώσει στην ιδιωτική τράπεζα είναι άχρηστο για το ίδιο. Επιπλέον, αν καταφύγει στην δημόσια τράπεζα (απόφαση που παίρνει ο γιατρός του) θα βρει σίγουρα συμβατό υλικό. Κοροϊδία και πάλι κοροϊδία; Σίγουρα ναι αλλά όχι μόνο. Το πιο σημαντικό το οποίο εγκληματικά αποκρύπτουν οι ιδιωτικές τράπεζες, είναι οι δυνατότητες που παρέχονται από την φύλαξη του ομφάλιου λώρου!!!

Ο ομφάλιος λώρος, λοιπόν, είναι ιστός που μπορεί να φυλαχτεί, επώνυμα, και να χρησιμοποιηθεί αργότερα για θεραπεία του ίδιου ατόμου ή και των στενών συγγενικών του. Ποιες νόσοι θεραπεύονται; Νόσοι που είναι πολύ συχνότερες από τις αιματολογικές. Τέτοια νοσήματα είναι τα αυτοάνοσα (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας) και τα νευρολογικά (π.χ. Νόσος του Parkinson). Επίσης, τα κύτταρα που υπάρχουν στον ομφάλιο λώρο (μεσεγχυματικά κύτταρα) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναγέννηση ιστών (π.χ. σε περιπτώσεις εμφράγματος του μυοκαρδίου ή κατάγματα) ή σε μεταμόσχευση μυελού των οστών για μείωση της απόρριψης.

Ο ομφάλιος λώρος στέλνεται στην δημόσια τράπεζα η οποία αναλαμβάνει να απομονώσει τα κατάλληλα κύτταρα και να κάνει με αυτά κυτταροκαλλιέργειες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά κύτταρα ικανά για τέσσερις επεμβάσεις, δηλαδή ικανά να θεραπεύσουν το ίδιο το άτομο ή μέλη της οικογένειάς του σε 4 διαφορετικές περιπτώσεις. Η όλη διαδικασία έχει κόστος σε χρόνο και υλικά και εφόσον ο ομφάλιος λώρος δοθεί επώνυμα για τυχόν χρήση εντός της οικογένειας το κόστος ανέρχεται σε 1200 ευρώ.

Το παραπάνω, είναι κάτι που οι ιδιωτικές εταιρείες, τουλάχιστον μέχρι και πριν δυο χρόνια, δεν το έλεγαν. Δηλαδή, προωθούσαν την άχρηστη φύλαξη «βλαστοκυττάρων», καθώς αυτή είναι σχεδόν τζάμπα, ενώ δεν έλεγαν τίποτα για τη δυνατότητα που προσφέρει ο ομφάλιος λώρος καθώς η αξιοποίησή του απαιτεί εργαστήρια, εξειδικευμένο προσωπικό και ακριβά αναλώσιμα. Αποτέλεσμα; Πεταμένα χρήματα και πεταμένοι ομφάλιοι λώροι, που αν ίσως ακούγεται αστείο σαν φράση, δεν είναι καθόλου αστείο σαν πρακτική γιατί αργότερα μπορεί να σου σώσουν την ποιότητα της ζωής σου ή ακόμα και την ίδια σου τη ζωή.

Το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα ψηφιστεί. Τα λεφτά που παίζονται είναι πολλά. Όντας σε θέση να ξέρω πως δουλεύει το δημόσιο δεν υποπτεύομαι ηθελημένη καθυστέρηση λόγω «οφέλους». Πιστεύω ότι απλά πρόκειται για εγκληματική καθυστέρηση λόγω αδιαφορίας. Όμως, επειδή τα λεφτά είναι πράγματι πολλά, οι εταιρείες στην αναμπουμπούλα χαίρονται. Και οι μαιευτήρες ή δεν είναι ενήμεροι ή παίζουν το παιχνίδι των εταιρειών, με το αζημίωτο φυσικά.

Όλα τα παραπάνω δεν καθιστούν προτροπή σε πράξη. Απλά θέλω να κάνετε το εξής: Όσο καλοί ή πιστικοί και αν σας φανούν οι εταιρικοί πωλητές, να πάτε και μια επίσκεψη στην Δημόσια Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος. Μπορεί να σώσετε χρήματα τώρα και ποιότητα ζωής ή και την ίδια τη ζωή αργότερα.
Τέλος θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στην Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος αλλά να τους παρακαλέσω να ρίξουν περισσότερο βάρος στην ενημέρωση. Μια ιστοσελίδα δεν θα έβλαπτε.
Ενημέρωση 23-3-2009
Τελικά δώσαμε στη δημόσια τράπεζα τόσο το ομφαλοπλακουντιακό αίμα για ανώνυμη φύλαξη όσο και τον ομφάλιο λώρο για επεξεργασία και ιδιωτική φύλαξη.

22 σχόλια:

ZORRO είπε...

Ωραίο και χρήσιμο το άρθρο κουμπάρε, θα το δείξω στη κουμπάρα. Εμείς δεν "φυλάξαμε" βλαστοκύτταρα έτσι κι αλλιώς

Ζησης είπε...

Εμπορευματοποίηση βλαστοκυττάρων
Εμποερυματοποίηση σπέρματος
Μας μένει η εμπορευματοποίηση
της γεννετήσιας πράξης.

O Σχολιαστής είπε...

@GP
Και μεις που φυλάξαμε ρε Grand Prix, τι καταλάβαμε τελικά;

@Ζήσης
Φίλε Ζήση, αυτό που λες αποτελεί το αρχαιότερο επάγγελμα το οποίο τώρα τελευταία χρησιμοποιείται και στα λογιστικά τερτίπια του ΥΠΟΙΟ για να αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας. Το Γ@μ@τε γιατί χανόμαστε του Τζιμάκου έγινε Γ@μ@τε για να αυξηθεί το ΑΕΠ...

Ζησης είπε...

Δεν αναφέρομαι στις πόρνες.
Αναφέρομαι στην πληρωμένη σεξουαλική πράξη για την γονιμοποίηση του ωαρίου της γυναίκας,

O Σχολιαστής είπε...

Ζήση δεν κατάλαβα ότι εννοούσες αυτό!

George είπε...

Το παιδάκι από την Κύπρο κατάφερε να βρει μόσχευμα όχι όμως και να ζήσει επειδή εμφάνισε τη νόσο του μοσχεύματος κατά του ξενιστή που παρουσιάζεται στο 70% των περιπτώσεων που λαμβάνουν μόσχευμα εκτός οικογένειας (απο δημόσια τράπεζα). Αντίθετα το κοριτσάκι από τη Γερμανία που οι γονείς του είχαν φυλάξει τα βλαστοκύτταρα κατά τη γέννηση χαίρει άκρας υγείας. (Δημοσίευση στο Journal of Pediatrics). Οι τόσες άλλες ανακρίβειες και τα ψεύδη που γράφεις (που να αρχίσω και που να τελειώσω)προέρχονται από κάποιους που στοχεύουν στο εύκολο δημόσιο χρήμα και από τις εταιρείες βλαστοκυττάρων του εξωτερικού που ενοχλούνται από τη δυναμική παρουσία των Ελλήνων επιστημόνων σε έναν τομέα που θα ήθελαν να μονοπωλούν και στη χώρα μας όπως γίνεται στην Ιταλία και στη Γαλλία. Στην Ισπανία όπου επικρατεί ένα ιδιόρρυθμο καθεστώς (Οι ιδιωτικές τράπεζες υποχρεούνται να δώσουν τα μοσχεύματα στο δημόσιο αν αυτά ζητηθούν) το Βασιλικό ζεύγος φύλαξε τα βλαστοκύτταρα της εγγονής του σε Αγγλική τράπεζα βλαστοκυττάρων! Πληροφοριακά, το περίφημο νομικό πλαίσιο έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης εδώ και ένα χρόνο άρα το πιπίλισμα αυτής της καραμέλας τελείωσε βρείτε άλλη!!!

O Σχολιαστής είπε...

Παρόλο που θεωρώ το σχόλιο σας υβριστικό, δεν το διαγράφω. Την ενημέρωση την έλαβα από δημόσιο φορέα που εμπιστεύομαι σαφώς περισσότερο από τους ιδιώτες, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν... Και σίγουρα δεν ανησυχούν για τη δημόσια υγεία αλλά για τα έσοδά τους. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που λέω μέσα στο άρθρο είναι ότι είμαι ερασιτέχνης, μεταφέρω αυτά που άκουσα, και όποιος ενδιαφέρεται να πάει να ακούσει και τους ανθρώπους της δημόσιας τράπεζας. Την καραμέλα, στην επιστρέφω. Αμάσητη.

George είπε...

Αν σας ενδιαφέρει μπορώ να σας στείλω ή να σας παραθέσω ενδεικτικά τη βιβλιογραφία που διαψεύδει τα όσα γράφετε σημείο προς σημείο καθώς και το σχετικό φύλο της εφημερίδας της κυβερνήσεως του Μαρτίου του 2008 που καθορίζει τη λειτουργία των τραπεζών ομφαλοπλακουντιακού αίματος.

Σας έγραψα επειδή ήθελα να πιστεύω στην καλή σας πρόθεση να αναζητάτε την αλήθεια και συγνώμη αν η αγανάκτηση μου με έκανε να φαίνομαι σε εσάς «υβριστικός», εκτός και αν θεωρείτε υβριστικό τον καθένα που άφοβα υποστηρίζει την επιστημονική αλήθεια ακόμη και όταν αυτή είναι αντίθετη με τα όποια ισχυρά οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα.

Αναρωτηθήκατε ποτέ ποια συμφέροντα υποστηρίζουν αυτοί που παραπληροφορούν τον κόσμο; Το ότι εργάζονται σε κάποιο «δημόσιο ίδρυμα» δεν τους δίδει το αλάνθαστο του Πάπα.

Σημειώστε μόνο ότι αντίθετα με ότι συμβαίνει με τα πολυδύναμα κύτταρα που βρίσκονται στο αίμα του ομφαλίου λώρου καμία θεραπεία δεν έχει πραγματοποιηθεί σε άνθρωπο από τα κύτταρα που χρεώνονται στους γονείς από τη λεγόμενη δημόσια τράπεζα.
Η υπηρεσία αυτή η οποία προσφέρεται εδώ και δύο χρόνια δωρεάν ή με μικρό επιπλέον κόστος από ορισμένες Ξένες και Ελληνικές Ιδιωτικές τράπεζες είναι σαφώς φθηνότερη και σε υλικά και σε κόπο και δεν απαιτεί ιδιαίτερη τεχνογνωσία. Για το λόγο αυτό και κοστίζει λιγότερο.

Όποιος έχει τελειώσει απλά το γυμνάσιο είναι σε θέση να γνωρίζει ότι όλα τα κύτταρα ενός οργανισμού έχουν το ίδιο γενετικό υλικό. Πως λοιπόν είναι καλά για το ίδιο το άτομο τα κύτταρα του "ομφαλίου λώρου" και όχι τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα που κυκλοφορούν στο αίμα τού;

Και αν δεν υπάρχουν χρήσιμα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα στο αίμα του ομφαλίου λώρου όπως έχουν πει πολλές φορές δημοσίως οι εν λόγω «επιστήμονες» τότε πώς θεραπεύθηκε το εκ γενετής τυφλό κοριτσάκι από την Ιρλανδία; Με τι υλικό θεραπεύονται τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση στην Αμερική; Τα παιδιά με διαβήτη; Και τόσα άλλα…

Ευτυχώς σήμερα οι περισσότεροι γονείς και σκέφτονται και μελετούν και μπορούν έτσι να προστατεύσουν τα νεογέννητα παιδιά τους..

O Σχολιαστής είπε...

Το υβριστικός πήγαινε στο πρώτο ενικό πρόσωπο σε συνδυασμό τα ψεύδη τα οποία πιστεύετε ότι γράφω και των οποίων τη διάψευση λέτε ότι δεν ξέρετε από πού να την αρχίσετε και που να την τελειώσετε. Την υποστήριξη της άποψής σας δεν μπορώ να την αρνηθώ όμως, οπότε και άφησα το σχόλιο να εμφανίζεται γιατί θεωρώ τον διάλογο σημαντικότερο. Το αν όμως υποστηρίζετε την επιστημονική αλήθεια δεν το ξέρω καθώς δεν έχω τις γνώσεις να το κρίνω. Δεν σας το αρνούμαι αλλά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω κιόλας. Γιαυτό παρακάτω θα πω απόψεις μη επιστημονικές που βασίζονται περισσότερο στην κοινή λογική.

Όσον αφορά το παιδί από την Κύπρο, αυτό που έχω στο μυαλό μου έχει όνομα, λέγεται Ανδρέας Βασιλείου και αυτή τη στιγμή είναι έφηβος. Μια αναζήτηση με το όνομα αυτό στο Google θα σας πείσει. Επειδή θεωρώ εξαιρετικά ανήθικο να λέτε ψέματα όταν λέτε ότι κάποιο παιδί από την Κύπρο πέθανε, συμπεραίνω ότι προφανώς μιλάτε για κάποιο άλλο παιδί. Δεν είμαι εξειδικευμένος σε αυτά τα θέματα, δεν είμαι καν γιατρός αλλά επιστημονική συνείδηση έχω. Μπορεί να βρίσκεται κάτι δημοσιευμένο στην Journal of Pediatrics για κάποιο κορίτσι στο οποίο μεταμοσχεύθηκαν τα δικά του κύτταρα, αλλά πραγματικά δεν ξέρω αν μία μεμονωμένη περίπτωση μπορεί να τεκμηριώσει επιτυχημένη πρακτική. Επίσης δεν ξέρω πόσα χρόνια έχουν περάσει από την επέμβαση στο συγκεκριμένο κορίτσι με την έννοια του αν έχουν μελετηθεί πιθανές επιπλοκές. Ελπίζω να περάσουν πάρα πολλά, το παιδί να μην νοσήσει ποτέ και να μας θάψει όλους.

Στην Ιταλία και στη Γαλλία απαγορεύεται η φύλαξη βλαστοκυττάρων (ας τα λέμε έτσι). Μπορεί να οφείλεται σε ξεπερασμένη νομοθεσία, μπορεί και όχι. Δεν μπορώ να το κρίνω. Το ότι πέρυσι ψηφίστηκε ένας νόμος στην Ελλάδα επιβεβαιώνει ότι μέχρι πέρυσι τα πάντα λειτουργούσαν υπό νομικό κενό. Πάντως δεν θεωρώ ότι παραπληροφορήθηκα όταν στην ενημέρωση που έλαβα ειπώθηκε ότι υπάρχει ακόμα νομικό κενό. Δεν έχω διαβάσει τον νόμο, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι νόμοι προβλέπουν την έκδοση Κοινών ή Απλών Υπουργικών Αποφάσεων με τις οποίες καθορίζονται λεπτομέρειες. Στην περίπτωση που τέτοιες αποφάσεις προβλέπονται αλλά δεν έχουν βγει, ο νόμος είναι στην ουσία ανενεργός. Παρόλα αυτά, εφόσον λέτε ότι υπάρχει αποτελεί ένα βήμα. Ενδεχομένως και ολοκληρωμένο αν δεν απαιτεί τις ανωτέρω αποφάσεις, όπως ήδη είπα.

Το «δημόσιο ίδρυμα» που αναφέρετε ότι παραπληροφορεί τον κόσμο διότι υποστηρίζει συμφέροντα δεν είναι ο ΟΠΑΠ. Είναι η «Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος» του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Και επειδή μιλάτε για οικονομικά συμφέροντα, θεωρώ ότι οι ιδιωτικές εταιρείες θα παραπληροφορούσαν τον κόσμο πολύ πιο εύκολα με στόχο το κέρδος απ’ ότι η «Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος» του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Βλέπετε το δημόσιο ίδρυμα διαθέτει επιστήμονες οι οποίοι, φαντάζομαι, ερευνούν, δημοσιεύουν και κρίνονται για αυτές τους τις δημοσιεύσεις. Κάτι το οποίο δεν νομίζω ότι συμβαίνει με τις ιδιωτικές εταιρείες. Όσον αφορά τη βιβλιογραφία που αναφέρετε, αν μου την στέλνατε δεν θα ήμουν σε θέση να την κρίνω. Και επειδή δεν θα υπήρχε επιστημονικός αντίλογος για να παρουσιάσει άλλες επιστημονικές εργασίες με τα αντίθετα αποτελέσματα, θα κέρδιζε άνετα τις εντυπώσεις εδώ μέσα. Παρόλα αυτά, όταν το κίνητρο είναι ισχυρά οικονομικό, θεωρώ ότι οι επιστημονικές ανακοινώσεις μαγειρεύονται με μεγάλη ευκολία. Έχει συμβεί αυτό στο παρελθόν (π.χ. επί δύο δεκαετίες σκέπαζαν με επιστημονικές δημοσιεύσεις τα αποτελέσματα του καπνίσματος). Ενδεχομένως συμβαίνει ακόμα με όσες εργασίες απορρίπτουν μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης λευχαιμιών κοντά σε εναέρια καλώδια υπερυψηλής τάσης. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν και άλλα παραδείγματα.

Όσον αφορά τις ενστάσεις σας στη φύλαξη ομφάλιου λώρου σε σχέση με τη φύλαξη αίματος δεν μπορώ να σας απαντήσω επιστημονικά. Γι αυτό σας παραπέμπω στη δημόσια τράπεζα φύλαξης. Όμως μπορώ να σκεφτώ το εξής: Αν η δημόσια τράπεζα είχε στο μυαλό της αποκλειστικά το οικονομικό όφελος θα πούλαγε την ίδια υπηρεσία που πουλάνε και ο ιδιώτες. Και πιστέψτε με, θα μπορούσε να το κάνει με πολύ χαμηλότερη χρέωση. Διότι η φύλαξη του αίματος δεν προϋποθέτει ιστοκαλλιέργειες. Και αν διαφήμιζε αυτή την υπηρεσία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα κύτταρα θα φυλάγονταν, ας πούμε στον Δημόκριτο ή στο Ινστιτούτο Φλέμινγκ ας πούμε, και όχι σε κάποιο μακρινό σημείο του εξωτερικού, θα μπορούσε να επικρατήσει στην αγορά μέσα σε λίγους μήνες. Το γεγονός ότι δεν το κάνει κάτι σημαίνει για μένα.

Λέτε ότι σήμερα οι περισσότεροι γονείς και σκέφτονται και μελετούν και μπορούν έτσι να προστατεύσουν τα νεογέννητα παιδιά τους… Επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω για το ότι οι περισσότεροι μελετούν. Ακόμα όμως και όσοι το κάνουν δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο για να κρίνουν με ασφάλεια. Είναι προσβολή απέναντι σε οποιονδήποτε εξειδικευμένο επιστήμονα του συγκεκριμένου χώρου να θεωρήσω ότι διαβάζοντας μερικά πράγματα στο internet μπορώ να έχω γνώση. Ιδίως από τη στιγμή που υπάρχουν σαφέστατα αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις. Ιδίως από τη στιγμή που τέτοια γνώση δεν την έχουν ούτε καν γιατροί άλλων ειδικοτήτων. Δικαιούμαι όμως να έχω άποψη;

Θεωρητικά όχι. Εκ των πραγμάτων όμως, ναι. Διότι θα πρέπει να επιλέξω είτε να μην κάνω τίποτα, είτε να απευθυνθώ σε κάποια ιδιωτική ή σε κάποια δημόσια τράπεζα. Τελικά λοιπόν, το όλο θέμα στο μυαλό μου ανάγεται στο ποιον πρέπει να εμπιστευτώ. Και, από τη στιγμή που υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις, καταλήγω να εμπιστευτώ το δημόσιο. Συγνώμη αν διαφωνούμε.

George είπε...

Πιθανόν να πρόκειται για άλλο παιδί, θυμάμαι καλά ότι το διάβασα στις εφημερίδες και μου έκανε εντύπωση γιατί ήθελα και εγώ να γίνω δότης μυελού τότε . Θα ψάξω να βρω το απόκομμα. Η επιστημονική δημοσίευση που αναφέρω έγινε μετά τρία χρόνια παρακολούθησης του παιδιού. Έχει τώρα τέσσερα χρόνια. Υπάρχουν και πολλές άλλες περιπτώσεις που δεν δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά, αλλά εύκολα μπορεί να τις εντοπίσει κανείς αν ψάξει στο διαδίκτυο.

Είναι απίθανο να πάθει κανείς κάτι από τα δικά του κύτταρα. Για το λόγο αυτό το 70% των μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών που γίνονται στην Ευρώπη είναι αυτόλογες, δηλαδή τα κύτταρα προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή ενώ από το υπόλοιπο 30% το 70% (21%) προέρχονται από δότη που είναι συγγενής εξ αίματος πρώτου βαθμού.

Στις χώρες που απαγορεύεται η λειτουργία ιδιωτικών τραπεζών ομφαλοπλακουντιακού αίματος, ή υπάρχει ιδιόμορφο καθεστώς όπως στην Ισπανία, επιτρέπεται η εξαγωγή και η φύλαξη σε άλλες χώρες (Αγγλία, Βέλγιο, Αμερική). Όπως καταλαβαίνετε οι χώρες αυτές αποτελούν «παράδεισο» για τις αντίστοιχες μεγάλες ξένες εταιρείες.

Όσο για τους δημοσίους υπαλλήλους της χώρας μας μακάρι να ήταν έτσι όπως τα λέτε….. Χαίρομαι που υπάρχει τουλάχιστον ένας Έλληνας που εμπιστεύεται το Ελληνικό δημόσιο.

Η μέθοδος φύλαξης «ομφαλίου λώρου», υπάρχει δημοσιευμένη στο διαδίκτυο και μπορώ να σας τη στείλω. Είναι φθηνή και δεν απαιτεί καλλιέργειες.
Τα μοσχεύματα ομφαλοπλακουντιακού αίματος τιμώνται από 25000 έως 30000 € στην κανονική αγορά (δεν γνωρίζω αν υπάρχει και μαύρη, και μάλιστα όταν η εύρεση μοσχεύματος αποτελεί ζήτημα ζωής ή θανάτου). Το ποσοστό μη αποδοχής μοσχευμάτων από δημόσιες τράπεζες διεθνώς δεν ξεπερνάει το 20% (στη δική μας περίπτωση η απόρριψη φθάνει το 70%).

Υπάρχει Ιδιωτική τράπεζα η οποία φυλάσσει τα δείγματα στο Δημόκριτο. Δεν έχει κατακτήσει την αγορά. Οι υπόλοιπες εννέα Ελληνικές εταιρείες φυλάσσουν τα δείγματα στην Ελλάδα και όχι σε κάποιο μακρινό σημείο στο εξωτερικό. Στις εταιρείες αυτές εργάζονται δεκάδες Έλληνες επιστήμονες που δεν είχαν τα μέσα ή την τύχη να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Το κέρδος σε σχέση με τις απαιτήσεις είναι ελάχιστο η ποιότητα όμως των υπηρεσιών είναι εφάμιλλη ή και καλύτερη από τις αντίστοιχες ξένες εταιρείες. Οι εταιρείες αυτές πληρώνουν στο Ελληνικό δημόσιο εκατομμύρια ευρώ σε ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές και άλλους φόρους, ενώ δέχονται καθημερινά έναν ανελέητο συστηματικό και βρώμικο πόλεμο από τις μεγάλες ξένες εταιρείες που ενοχλημένες μοιράζουν χρήματα προς κάθε κατεύθυνση με σκοπό να τις κλείσουν.

Σήμερα η πληροφορία είναι ανοιχτή και εύκολα προσβάσιμη στον καθένα που διαθέτει το χρόνο και έχει το απαιτούμενο ενδιαφέρον να ψάξει. Ζούμε μια επανάσταση στην πληροφόρηση και την επικοινωνία που δεν επιτρέπει πλέον σε κανένα να μιλάει ή να γράφει με το αλάνθαστο ότι πτυχία, πανεπιστημιακούς τίτλους και εξειδικεύσεις κι αν έχει.

Η επικοινωνία μας αυτή που πραγματικά τη χάρηκα είναι ένα απτό παράδειγμα ελεύθερης πληροφόρησης και για το λόγο αυτό θα ήθελα να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μου.

O Σχολιαστής είπε...

Δεν θα απαντήσω στα επιχειρήματά σας, όχι από έλλειψη σεβασμού αλλά διότι θα πω πάλι τα ίδια που είπα και στις προηγούμενες απαντήσεις. Πιστεύω ότι οι απόψεις μας διατυπώθηκαν. Δύο πράγματα θέλω μόνο να πω. Το πρώτο είναι ότι η μέθοδος φύλαξης του ομφάλιου στην δημόσια τράπεζα γίνεται με καλλιέργεια, και άρα με αυξημένο κόστος, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση που λάβαμε. Ενδεχομένως να αναφέρεστε σε άλλη μέθοδο, χωρίς καλλιέργεια η οποία φαίνεται και σε μένα λογικό να μην εμφανίζει ιδιαίτερο κόστος. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν ήδη αρκετοί χιλιάδες Έλληνες που έχουν εμπιστευτεί την δημόσια τράπεζα και επομένως δεν αισθάνομαι ότι είμαι ο μόνος. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν επίσης πολλές χιλιάδες που εμπιστεύονται τις ιδιωτικές, έχω υπάρξει και σε αυτούς στο πρώτο μου παιδί. Δυστυχώς το έχω μετανιώσει.

Υπενθυμίζω ότι ο σκοπός του άρθρου ήταν η προτροπή προς τους ενδιαφερόμενους, πριν αποφασίσουν τι θα κάνουν με το συγκεκριμένο θέμα, να ακούσουν την ενημέρωση που γίνεται στην δημόσια τράπεζα ομφαλοπλακουντιακού αίματος.

Με τη σειρά μου πάντως, σας ευχαριστώ ειλικρινά για την επικοινωνία, τις απόψεις σας και τον χρόνο που αφιερώσατε.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστω για τις πληροφοριες θα το ψαξω εχω την ιδια γνωμη για τις ιδιοτικες τραπεζες.Ψαχνω μερες για ενα τηλ και το βρηκα απο εσενα!να εισαι καλα!

O Σχολιαστής είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ, χάρηκα που βοηθήθηκες από εδώ.

Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος είπε...

Η ιστοσελίδα της Ελληνικής Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος είναι:

http://hcbb.bioacademy.gr/

Ανώνυμος είπε...

Δε θέλω καν να μπω στη διαδικασία διαλόγου διότι έχετε σχηματίσει την αποψή σας και δεν αφήνετε ούτε μία πιθανότητα για το γεγονός η δημόσια τράπεζα να σου διαστρεβλώνει επίσης τα γεγονότα όπως και οι ιδιωτικές (σύμφωνα με τα λεγόμενα σας) για να πουλήσει την καλλιέργεια μεσεγχυματικών κυττάρων (ω ναι, να πουλήσει, απίστευτο αλλά ναι ΜΠΟΡΕΙ να γίνει και στο δημόσιο αυτό) υποστηρίζοντας μάλιστα (σύμφωνα με τα λεγόμενα σας πάντα)ότι τα μεσεγχυματικά χρησιμοποιούνται ήδη για τις θεραπείες που αναφέρατε. Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή δεν ακούσατε και δεν κατανοήσατε τα όσα σας είπαν ή σας κορόιδεψαν αν σας τα είπαν έτσι. Για να μάθετε ορισμένα πράγματα πριν γράφετε ότι σας σερβίρει έτοιμο κάποιος είτε δημόσιο λέγεται είτε ιδιώτης πρώτα κάντε μία δική σας σοβαρή έρευνα και μετά σχηματίστε άποψη. Διότι δεν μπορεί ΕΠ'ΟΥΔΕΝΙ άνθρωπος να δέχεται ότι τα μεσεγχυματικά στην εποχή που βρισκόμαστε θεραπεύουν όσα γράφετε εσείς στο κείμενό σας. Και για του λόγου το αληθές γράφετε ότι "Ο ομφάλιος λώρος, λοιπόν, είναι ιστός που μπορεί να φυλαχτεί, επώνυμα, και να χρησιμοποιηθεί αργότερα για θεραπεία του ίδιου ατόμου ή και των στενών συγγενικών του. Ποιες νόσοι θεραπεύονται; Νόσοι που είναι πολύ συχνότερες από τις αιματολογικές. Τέτοια νοσήματα είναι τα αυτοάνοσα (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας) και τα νευρολογικά (π.χ. Νόσος του Parkinson). Επίσης, τα κύτταρα που υπάρχουν στον ομφάλιο λώρο (μεσεγχυματικά κύτταρα) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναγέννηση ιστών (π.χ. σε περιπτώσεις εμφράγματος του μυοκαρδίου ή κατάγματα) ή σε μεταμόσχευση μυελού των οστών για μείωση της απόρριψης." Αγαπητέ μου, και συγνώμη εάν κατεδαφίζω τον κόσμο σας, αλλά τα κύτταρα που κρατήσατε στην δημόσια τράπεζα με €1200 ακόμα βρίσκονται σε πειράματα και κλινικές δοκιμές. Δεν υπάρχουν θεραπείες καθορισμένες από πρωτόκολλα ακόμα. Ναι είμαστε πολύ πιο κοντά από ποτέ στις θεραπείες αυτών των ασθενειών αλλά ακόμα δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει σαν θεραπεία ρουτίνας. Και όσο για τα €1200 καλά κάνατε και τα δώσατε στην δημόσια. Οι ιδιωτικές τράπεζες γι' αυτήν την τόσο "ακριβή" και εξειδικευμένη διαδικασία των κυτταροκαλλιεργειών χρεώνουν από €500-€800 για την ίδια δουλειά και πιστέψτε με ΔΕΝ είναι ούτε πιο ακριβό σε σχέση με το ομφαλοπλακουντιακό αίμα ούτε πιο εξειδικευμένο. Οι κυτταροκαλιέργειες γίνονται στα περισσότερα εργαστήρια του κόσμου ως υπόθεση ρουτίνας και στην συγκεκριμένη περίπτωση το μόνο που αλλάζει είναι ότι χρειάζεσαι έναν καλύτερα αποστειρωμένο χώρο και ένα σωστό θρεπτικό υλικό τα όποία δεν κοστίζουν τόσο πολύ. Εν πάσει περιπτώσει καλά κάνατε και δωρίσατε το ομφαλοπλακουντιακό αίμα γιατί και η δωρεά είναι πολύ σημαντική με τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα αλλά δεν κάνετε καθόλου καλά που εκθειάζετε τη δωρεά και στην επόμενη παράγραφό λέτε ότι ΠΛΗΡΩΣΑΤΕ στην ΔΗΜΟΣΙΑ τράπεζα για να σας κρατήσει το δικό σας ΙΔΙΩΤΙΚΟ δείγμα. Για μένα δεν μπορεί να υπάρξει δημόσιος τομέας χωρίς ιδιωτικό ούτε το αντίστροφο. Ο καθένας επιλέγει με βάση τα όσα ακούει, όσα κρίνει ή είναι σε θέση να κρίνει, και τα όσα πιστεύει ότι θα έρθουν στο μέλλον. Κανένας δεν είναι άγιος και όλοι κρίνονται με βάση την πορεία τους. Κάτι ακόμα που ίσως αγνοείτε: κάθε φορά που η δημόσια τράπεζα δίνει ένα από τα δείγματά της για μεταμόσχευση παίρνει το ποσό των €25.000- €35.000 - συνήθως από κάποιο ασφαλιστικό ταμείο που καλύπτει το κόστος ή μέρος του κόστους και έτσι δε φτάνει ολόκληρο στο γονέα. (συνεχίζεται)

Ανώνυμος είπε...

(συνέχεια) Τα χρήματα αυτά είναι για να μπορέσει να συντηρηθεί η τράπεζα και να καλύψει το κόστος της φύλαξης το οποίο εσείς λέτε ότι είναι μικρό. Σκεφτείτε να περιμένετε δείγμα από μία τράπεζα του εξωτερικού και να έχετε τη γραφειοκρατεία των δημοσίων ασφαλιστικών ταμείων και να μη σας αποδίδουν το δείγμα. Επειδή επίσης υποστηρίζετε ότι το ομφαλοπλακουντιακό αίμα είναι άχρηστο για το ίδιο το παιδί για ρίξτε μια ματιά στο κατά πόσο γίνονται αυτόλογες μεταμοσχεύσεις. Μπείτε στο http://parentsguidecordblood.org/ και διαβάστε καλά τα όσα λέει και υποστηρίζει καθώς και το πόσες ΑΥΤΟΛΟΓΕΣ μεταμοσχεύσεις ομφαλοπλακουντιακού αίματος έχουν γίνει έως σήμερα. Κρατήστε βέβαια κάποιες επιφυλάξεις και ψάξτε κι άλλο.Μπείτε και στο http://clinicaltrials.gov/ και ψάξτε πόσες κλινικές μελέτες γίνονται με αυτόλογα και ετερόλογα. Όταν ψάξετε καλά (ΕΑΝ σας ενδιαφέρει) και δείτε όλες τις απόψεις και κυρίως τα ΔΕΔΟΜΕΝΑ αποφασίστε σωστα και διατύπώστε μια ολοκληρωμένη άποψη και όχι αυτό που γράψατε έχοντας υπόψιν μόνο μία ενημέρωση από την δημόσια τράπεζα. Κι αν στο κάτω κάτω δεν το κατέχετε το θέμα ρωτήστε όσους ειδικούς μπορείτε και μην συμπερασματολογείτε με δικές σας φαντασίες. Ευχαριστώ που το διαβάσατε (αν το διαβάσατε ολόκληρο) και να με συγχωρείτε εάν ήμουν επιθετικός αλλά οργίζομαι όταν βλέπω πράγματα που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα στην οποία ζούμε.

O Σχολιαστής είπε...

@ Ανώνυμο:
Η άποψη σας σεβαστή. Αυτά που μεταφέρω είναι αυτά που άκουσα. Εξακολουθώ να εμπιστεύομαι περισσότερο τη Δημόσια Τράπεζα. Επίσης πιστεύω, από την τελευταία πρόταση του σχολίου σας, ότι πρέπει να είστε συνεχώς οργισμένος...

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς ναι αλλά τουλάχιστον έχω καλό κυκλοφορικό (ακόμη).

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και χρόνια πολλά.
Θα ήθελα να απευθύνω δύο ερωτήσεις στον κ ανώνυμο που σχολίασε στο τελος.
1η Ο Σχολιαστης μας έκανε απο την αρχή φανερή την ιδιότητα του ως ένας μή ειδικός ενδιαφερόμενος .
Το ενδιαφέρον του Ανώνυμου ως προς το θέμα μας με βαση ποία ιδιότητα προκείπτει ;
2η Ο Ανώνυμος είπε :" Κάτι ακόμα που ίσως αγνοείτε: κάθε φορά που η δημόσια τράπεζα δίνει ένα από τα δείγματά της για μεταμόσχευση παίρνει το ποσό των €25.000- €35.000 - συνήθως από κάποιο ασφαλιστικό ταμείο που καλύπτει το κόστος ή μέρος του κόστους και έτσι δε φτάνει ολόκληρο στο γονέα.Τα χρήματα αυτά είναι για να μπορέσει να συντηρηθεί η τράπεζα και να καλύψει το κόστος της φύλαξης το οποίο εσείς λέτε ότι είναι μικρό." Ερώτηση : οι ιδιωτικές τράπεζες που δεν έχουν αυτο το έσοδο συντηρούνται μόνο απο την εφαπαξ καταβολή των περίπου 1500 € ;

Ανώνυμος είπε...

1. Αυτήν του μοριακού βιολόγου που έχει σπουδάσει, έχει κάνει το μεταπτυχιακό του και ενημερώνεται γα τα δεδομένα και τις εξελίξεις.

2. Ακριβώς. Τα ταμεία δεν εμπλέκονται πουθενά σε σχέση με τις ιδιωτικές. Η αμοιβή αυτή περνάει από τα ταμεία στη δημόσια τράπεζα ανά δείγμα για να καλύψει τα λειτουργικά της. Και η λογική απορία μου εμένα είναι ότι αφού η δημόσια τράπεζα πιστεύει στη δωρεά και καλύπτει τα λειτουργικά της από αυτή τη συναλλαγή με τα ασφαλιστικά ταμεία γιατί "πουλάει" στους γονείς
την ιδιωτική αποθήκευση των μεσεγχυματικών πιο ακριβά από τις ιδιωτικές τράπεζες;
Δυστυχώς όπως έχει καταντήσει η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να βρεις σωστή ιδιωτική εταιρία και αδύνατο να βρεις μία σωστή δημόσια υπηρεσία. Και η μικρή αυτή διαφορά οφείλεται στο ότι τουλάχιστον στον ιδιωτικό υπάρχουν κάποιοι που θα νοιαστούν και θα ματώσουν για την ποιότητα και την εμφάνιση του "μαγαζιού" τους ενώ στο δημόσιο κανένας δεν πρόκειται ποτέ να στάξει σταγόνα αίμα γιατί στην τελική "δεν είναι και δικό μου το μαγαζί".

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα και συγχαρητήρια για την εκπομπή σας.
Είμαι δωρητής ΟΠΑ (ΟμφαλοΠλακουντιακού Άιματος), καθώς πριν από 5 μήνες φέραμε στη ζωή ένα υγιέστατο αγοράκι, και πήραμε την απόφαση με τη σύζυγό μου να προχωρ΄ήσουμε στη δωρεά ΟΠΑ του γιού μας, στη Δημόσια Τράπεζα στο Νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσ/νίκης.
Θέλω να καταγγείλω τη συμπεριφορά των γυναικολόγων που κατευθήνουν τα ζευγάρια σε ιδωτικές τράπεζες αίματος. Ο δικός μας το έκανε. Ακόμα κι εγώ που είμαι 10 χρόνια εθελοντής αιμοδότης, μετά τον ανελέητο ψυχολογικό πόλεμο που δέχθηκα, έφτασα σε σημείο να αμφιβάλω για το αν θα έπρεπε να δωρίσω τα κύταρα του πρώτου μου παιδιού.
Ενώ ξέρω ότι οι γιατροί, πέρνουν μίζα 25-30% από την ιδωτική τράπεζα που σε κατευθύνουν (500-700€ το "κεφάλι").
Θέλω επίσης να καταγγείλω το κράτος, διότι δεν υποστηρίζει τη δημόσια τράπεζα επαρκώς, ώστε να οργανωθεί το σύστημα απόλυτα.
Συγκεκριμμένα να σας μεταφέρω την εμπειρία μου.
Οι δημόσια τράπεζα στη χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα συνεργασίας με courier για την παραλαβή του ΟΠΑ από τους γονείς τη στιγμή που γενιέται το μωρό(ενώ οι ιδιώτες το κάνουν ακόμα και νύχτα).
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αφήσω το νεογένητο μωρό μου, και τη γυναίκα μου στην κλινική, και να ταξιδέψω 200χμ. μέχρι τη Θεσσαλονίκη (Παπανικολάου) για να παραδώσω το κουτί με το ΟΠΑ του γιού μου.
Ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση που το έκανα, αλλά το έκανα εγώ που είμαι εθισμένος στην ιδέα του εθελοντισμού. Ένα ζευγάρι από την επαρχία που δεν έχει τη δυνατότητα, είναι στο έλεος των αρπαχτικών (εταιρειών- γιατρών - κλινικών κ.λ.π.).
Επίσης οι κλινικές ζητάνε 150-200€ (ΠΑΡΑΝΟΜΑ) για να συλλέξουν το ΟΠΑ του παιδιου σου, αν είναι να το παραδώσεις στη Δημόσια Τράπεζα, ενώ αν είναι να το δώσεις σε Ιδιωτική δεν χρεώνουν τίποτα. ΑΙΣΧΟΣ. ΑΙΣΧΟΣ όχι σ' αυτούς, ΑΙΣΧΟΣ σε μας που τα ανεχόμαστε ΌΛΑ.

Αυτά τα λίγα είχα να πώ.
Ευχαριστώ.

Υ.Γ. Σας παρακαλώ να συνεχίσετε το θέμα με ρεπορτάζ σε όλη την Ελλάδα, και θα δείτε τη ζούγκλα με τα αρπαχτικά στην οποία ζούμε.

O Σχολιαστής είπε...

Προφανώς το ανωτέρω σχόλιο είναι copy paste από αντίστοιχο σχόλιο στον ΕΞΑΝΤΑ. Και καλά κάνει και είναι. Επί της ουσίας είναι πράγματι ανελέητος ο πόλεμος που γίνεται για να σε πείσουν. Εμένα στο πρώτο παιδί με έπεισαν. Ακόμα και σε αυτό το blog σχεδόν σε πείθουν με αυτά που γράφουν. Αλλά αν το ψάξεις καλύτερα κάτι βρίσκεις. Έχουν το θράσος να στέλνουν μέχρι και παπαγαλάκια στις ενημερώσεις της Δημόσιας Τράπεζας. Λογικό. Μιλάμε ότι μέχρι τώρα αυτές οι εταιρίες πρέπει να έχουν εισπράξει πάνω από 200 εκ. ευρώ, μόνο στην Ελλάδα.