Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

BrainStorming vs BrainFarting

Στις εταιρείες, και πολύ λιγότερο στο δημόσιο, όταν η γκλάβα δεν κατεβάζει ιδέες καλούν οι προϊστάμενοι τους υφιστάμενους, κλείνονται σε ένα δωμάτιο και λένε ότι τους κατέβει στο κεφάλι. Η διαδικασία λέγεται brainstorming (από το brain που σημαίνει εγκέφαλος και το storm καταιγίδα – το ξέρω ότι σας θάμπωσα με τις γνώσεις μου) και υποτίθεται ότι περιγράφει, ίσως με μια μικρή δόση αυτοσαρκασμού, το ασταμάτητο κατέβασμα ιδεών μέχρι να ακουστεί η σούπερ ντούπερ ουάου ιδέα ή μέχρι να πάει τέσσερις το πρωί και να προκριθεί στα τελικά η ιδέα του προϊσταμένου.

Ένα από τα brainstorming με τη μεγαλύτερη διάρκεια και επιτυχία στην Ελλάδα, αν και βγαίνει με γραπτή διαδικασία, αποτελεί το τσιτάτο στην πίσω σελίδα της Ελευθεροτυπίας, τσιτάτο το οποίο έχει καθιερωθεί να λέγεται «Ο καιρός της Ελευθεροτυπίας». Σε έναν πίνακα ανακοινώσεων γράφει ο κάθε συντάκτης το μακρυκοντό του και στο τέλος επιλέγεται το καλύτερο. Η κορυφαία στιγμή του καιρού της Ελευθεροτυπίας πιστεύω ότι συνέβη στο φύλλο της 21ης Νοεμβρίου του 1990, όταν μετά από την ελαφρώς αποτυχημένη επίθεση της 17 Νοέμβρη στον Βαρδινογιάννη, ο καιρός είχε γράψει «Δοκάρι».

Brainfarting, είναι ένας δικός μου όρος που χρησιμοποιώ για να περιγράφω συσκέψεις που μου φαίνονται από την αρχή καταδικασμένες. Συσκέψεις όπου οι εμπλεκόμενοι είτε φαίνεται από την αρχή ότι βαριούνται είτε είναι πασιφανώς άσχετοι είτε και τα δύο μαζί. Το αποτέλεσμα είναι, στην καλύτερη περίπτωση, μερικές χαμένες ώρες. Στη χειρότερη, συνοδεύεται και από απόφαση.

Πιστεύω ότι το διαρκέστερο παράδειγμα Brainfarting, στην Ελλάδα, αποτελούν οι κυβερνητικές επιτροπές. Συνήθως έπονται ενός σημαντικού γεγονότος όπου ο στόχος είναι η ανακοίνωση αριθμού μέτρων όχι για την διόρθωση των πραγμάτων αλλά για το σώσιμο της παρτίδας. Ο αριθμός των μέτρων σχεδόν πάντα είναι στρογγυλός. Πέντε ή δέκα. Καμιά φορά δώδεκα (όπως οι μαθητές). Άλλες φορές τρία, όπως τα πρόσωπα της Αγίας Τριάδας, της οποίας όμως το πνεύμα πάντα, μα πάντα, πρόδηλα, απουσιάζει. Εξαίρεση αποτέλεσε μια κοιλιακή διαταραχή, ένα κόψιμο που έπιασε πέρυσι το καλοκαίρι τον Φώλια (αν δεν θυμάστε, ο προηγούμενος Υπουργός Ανάπτυξης) και ανακοίνωσε 41 μέτρα εναντίον της ακρίβειας…

Το τελευταίο αλλά και χαρακτηριστικό παράδειγμα Brainfarting αποτέλεσε η μάζωξη αρκετών Υπουργών μετά το καρναβάλι Παλαιοκώστα. Το συγκεκριμένο brainfarting συνοδεύτηκε και από μέτρα. Δέκα, ολοστρόγγυλα, αριθμός που παραπέμπει στα δάκτυλα δύο σταυρωμένα ανοικτών παλαμών.

Και για να σας ξαναθαμπώσω: Brain, όπως ξαναείπαμε, σημαίνει εγκέφαλος. Fart, κλανιά, πορδή.

Στη πρώτη φωτογραφία το 30% των μέτρων. Στην δεύτερη, ο αρμόδιος, επί του κλάσιμου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, εγκέφαλος.

Πίσω στην κεντρική σελίδα της υποκειμενικής ενημέρωσης...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλά πολύ brain φωτογραφία. Τώρα απαντώ στο κάλεσμα σου..

O Σχολιαστής είπε...

Ναι, και γω γέλαγα πολύ όταν την τράβηξα και την είδα στην προεπισκόπηση.

Θα περάσω να διαβάσω.

O Σχολιαστής είπε...

Σημειωτέον ότι πιστός στα σημαδιακά νούμερα, ο ΚΚj που έχουμε για πρωθυπουργό έκανε χτες εξαγγελία δώδεκα μέτρων για κάτι, μόνο που δεν θυμάμαι γιατί ήταν. Θυμάμαι πως ένα από όλα ήταν η μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25%... Και ένα άλλο η αύξηση της παραγωγικότητας...

Βρε πείσμα με την επανύδριση...