Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Έγκυος στο ΙΚΑ

Αφιερωμένο στη γυναίκα μου η οποία για δυο εξετάσεις έχει γυρίσει τη μισή Αθήνα με την κοιλιά στο στόμα, στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της.

Άτιμη ζωή.
Που άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους ρίχνεις στο ΙΚΑ. Και συγκεκριμένα στο ΙΚΑ της Λ. Αλεξάνδρας, εκεί, στο ύψος του Αρείου Πάγου.

Αυτή τη φορά αποφασίσαμε να γεννήσουμε σε δημόσιο μαιευτήριο, εκμεταλλευόμενοι τις παροχές που σου δίνει το ΙΚΑ. Δηλαδή, ότι εξετάσεις μας έγραφε ο γιατρός του ΕΣΥ (του δημόσιου μαιευτηρίου δηλαδή) έπρεπε να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό του ΙΚΑ για να τις θεωρήσει. Βλέπετε, όπως ανεβαίνεις την Λεωφόρο Αλεξάνδρας προς Κηφισίας, το Έλενα βρίσκεται στα δεξιά ενώ το ΙΚΑ στα αριστερά. Άβυσσος η Αλεξάνδρας για τις διαφορετικές σχολές της μαιευτικής οπότε η συνταγογράφιση από γιατρό του ΕΣΥ θέλει θεώρηση από γιατρό του ΙΚΑ.

Εκμεταλλευόμενοι λοιπόν το δικαίωμα μας στην ασφάλιση, πήραμε τηλέφωνο για ραντεβού με τον γυναικολόγο του ΙΚΑ για να θεωρήσουμε τις εξετάσεις του γιατρού του ΕΣΥ... Πας στο ΙΚΑ στην ώρα σου αλλά αν η ώρα αυτή είναι μέχρι και μια ώρα μετά το ξεκίνημα του ωραρίου του γιατρού, ανακαλύπτεις ότι ο πάντα θυμωμένος γιατρός, ο κύριος Θεσσαλ..., (έτσι αρχίζει το επώνυμο) αργεί τουλάχιστον μια ώρα στο δικό του ραντεβού με το ωράριο.

Γιατρός στο ΙΚΑ
Φτάνει η σειρά σου και μπαίνεις στο γραφείο του ιατρού και του δείχνεις τις εξετάσεις που σου έχει γράψει ο νοσοκομειακός σου γιατρός. Τις βλέπει ο ιατρός Θεσσαλ... και αναφωνεί, νευριασμένος, «άκου να σου πω, εγώ δεν είμαι υποχρεωμένος να σου γράψω όλες αυτές τις εξετάσεις». Προφανώς ο γιατρός του ΙΚΑ νομίζει ότι δουλεύει στο «Αλλού Φαν Παρκ» και ότι εσύ έχεις πάει εκεί για να διασκεδάσεις με τις βελόνες και τους υπέρηχους. Με τα χίλια ζόρια σου γράφει τις εξετάσεις. Όχι όμως όλες. Μία δε στη γράφει και θα πρέπει να την πληρώσεις. Και στο τέλος, και αφού με ήρεμο τόνο, 8 μηνών έγκυος, ζητάς κάποιες εξηγήσεις σου λέει ο Θεός – Ιατρός, με φωνή μεγάλη που ο σύζυγος την άκουσε μέχρι έξω, να μην τον απασχολείς άλλο. Σηκώνεσαι και φεύγεις και ο γιατρός σου εύχεται κραυγάζοντας: «Άει στο διάολο». Και ο σύζυγος, απ’ έξω, να σκέφτεται ότι πρέπει να συγκρατήσει τα νεύρα του γιατί αρκετή ζημιά έχει κάνει ο γιατρός στα νεύρα της εγκύου. Ο γιατρός που βρίσκεται εκεί για να ηρεμεί τον ασθενή ή την έγκυο και όχι για να τον αρμέξει ή να τον εκνευρίσει. Γιατρέ, που αν δεν σου αρέσει η δουλειά σου να πας να γαμηθείς να παραιτηθείς, αλλά που δεν θα το κάνεις γιατί από εκεί μέσα ψαρεύεις πελάτισσες για το ιατρείο σου το ιδιωτικό, δεν σε ευχαριστούμε και ανταποδίδουμε...

Στην φωτό, δεξιά το ΕΣΥ και αριστερά το ΙΚΑ

Εξετάσεις στο ΙΚΑ
Εξετάσεις. 6 από αυτές. Πας στο μικροβιολογικό τμήμα και μαθαίνεις ότι τη μία από τις πέντε δεν την κάνουν αυτοί και «να πας έξω να την κάνεις». Αυτό σημαίνει ότι για την έκτη εξέταση θες άλλο δρομολόγιο, άλλη ταλαιπωρία, άλλο τρύπημα, άλλη ουρά για να πάρεις τίποτα λεφτά πίσω, πάλι άλλο δρομολόγιο για να πάρεις τα αποτελέσματα και η κοιλιά στο στόμα. Σου παίρνουν το αίμα, και σου λένε πότε να έρθεις να πάρεις αποτελέσματα.

Αποτελέσματα στο ΙΚΑ
Η μέρα των απαντήσεων; Παρασκευή και τη Δευτέρα έχεις κλεισμένο ραντεβού στο Έλενα με τον μαιευτήρα σου. Πας στο γραφείο του ΙΚΑ που είναι υπεύθυνο, λέμε τώρα, για να δίνει τις απαντήσεις. Πας και θυμάσαι ότι πριν από δύο μήνες που ήταν να πάρεις τρία αποτελέσματα, είχαν χάσει το ένα και πήρες μόνο τα δύο. Χτυπάς την πόρτα, μπαίνεις μέσα, πηγαίνεις στον υπάλληλο, λες το όνομά σου, αυτός ανακατεύει ακόμα περισσότερο μια ήδη ανακατωμένη ντάνα με αποτελέσματα και, περιχαρής, σου δίνει δύο ολόκληρες, ατόφιες απαντήσεις. Που είναι οι άλλες τρεις, τον ρωτάς, χωρίς ιδιαίτερη έκπληξη... Ποιες άλλες τρεις σε ρωτάει και αυτός, χωρίς ιδιαίτερη έκπληξη. Του λες ποιες αγνοούνται και σου λέει ήρεμα. Α, αυτές. Για να μην είναι εδώ θα τις έχουν στείλει στην πλατεία Θεάτρου...

Live your myth in IKA. Ενδεχομένως λιβ και γιορ κόκκαλα δέαρ.
Η πλατεία Θεάτρου (του παραλόγου, αφού και εκεί υπάρχει ΙΚΑ), βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τουριστική περιοχή κοντά στην Ομόνοια όπου στον από πίσω δρόμο μπορείς να δεις πουτάνες, τσατσάδες και νταβατζίδες κάθε ηλικίας, βάρους και γούστου. Πρέπει να πάρεις λοιπόν την 8 μηνών κοιλιά σου και να πας εκεί. Πας. Δηλαδή, παίρνεις το λεωφορείο και πας. Ευτυχώς ένας χριστιανός (ή μουσουλμάνος ή άθεος, ας μην μπούμε και σε αυτό τώρα) σηκώνεται και κάθεσαι. Φτάνεις στο εκεί ΙΚΑ, λες τον πόνο σου σε μία κυρία η οποία και αυτή γεννήθηκε θυμωμένη, ψάχνει, ψάχνει και στο τέλος σου λέει ότι δεν βρίσκει τίποτα. Εξουθενωμένη, βγαίνεις έξω, σκέφτεσαι ότι πάλι θα πας με λειψές εξετάσεις στο ραντεβού σου με τον γιατρό και από την κούραση σε πιάνει το παράπονο. Επιστρέφεις, με το λεωφορείο και τα ποδαράκια σου στο σπίτι με διάθεση που δεν περιγράφεται.

Την Δευτέρα το πρωί ξεκινάς την περιπέτεια ξανά. Πηγαίνεις
στο ΙΚΑ γιατί το Σαββατοκύριακο έμαθες ότι στο μικροβιολογικό θα έχουν σίγουρα κρατήσει αρχείο. Το ραντεβού σου στο Έλενα είναι στις εννιά οπότε ότι κάνεις θα πρέπει να το κάνεις μέχρι τότε. Πας κατευθείαν στο μικροβιολογικό και εξιστορείς όλα όσα έχετε διαβάσει μέχρι τώρα. Το προσωπικό εκεί νευριάζει, ευτυχώς για πρώτη φορά όχι μαζί σου. Κατεβαίνεις, παρέα με μια μικροβιολόγο, στο γραφείο παραλαβής των εξετάσεων για να ψάξετε. Σου εξηγεί ότι τις εξετάσεις αυτές τις έχουν στείλει, στο συγκεκριμένο γραφείο, πακέτο με τις άλλες δύο που έχεις ήδη βρει. Μόνο που ο εκεί υπάλληλος είναι προβληματικός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι άτομο μειωμένου καταλογισμού. Τις απαντήσεις τις βάζει αλφαβητικά, μόνο που πολλές φορές μπερδεύει το όνομα με το επίθετο. Δηλαδή μπορεί να έχει αρχειοθετήσει το Νίκη Παπαδοπούλου πριν από το Νικηφόρου Ουρανία... Επίσης καμιά φορά πιάνει με τον ίδιο συνδετήρα απαντήσεις δύο τριών ατόμων και τις δίνει στο πρώτο. Συμπεραίνεις, βράζοντας, ότι όλοι όσων οι εξετάσεις χάνονται κερδίζουν ταξίδι στην πλατεία Θεάτρου (του παραλόγου, επιμένω).

Φτάνετε στο γραφείο. Ψάχνετε τις εξετάσεις, κοιτώντας αλφαβητικά τόσο στο επίθετο όσο και στο όνομα. Τζίφος. Οι απαντήσεις έχουν χαθεί. Ίσως να τις πήρε κάποιος άλλος. Παρακαλάς την γιατρό να σου ξαναγράψει τις απαντήσεις, όπως και γίνεται. Τις παίρνεις και φεύγεις, ελαφρώς αργοπορημένη για το Έλενα.

Ευχαριστώ τους:
Το ΙΚΑ εποπτεύεται από το Υπουργείο Απασχόλησης.
Για όλα τα παραπάνω θέλω να ευχαριστήσω την ξανθιά νυν Υπουργό του, τον φιλόξενο σε Πακιστανούς Μαγγίνα και προκάτοχό της, τον κουμπαρόπληκτο Τσιτουρίδη που ήταν πριν από αυτόν, τον πηδίκουλα μακαρίτη Βαρθολομαίο που το διοικούσε κάποτε, τον Θόδωρο Αμπατζόγλου που το διοικεί τώρα και βέβαια τον Θεόδωρο Ρουσσόπουλο, πρώην Υπουργό Προπαγάνδας που πριν το 2004 ευαγγελιζόταν ότι θα διέλυε το «Σύστημα ΠΑΣΟΚ» (το θυμάστε αυτό;) και όλους τους ακόμα ανώνυμους κομματικούς αγωνιστές πασών των κομμάτων και των Ρωσιών έχουν συμβάλει τόσα χρόνια στη διάλυση κάθε έννοιας δημοσίου. Με τη διαφορά ότι η παρούσα κυβέρνηση έταζε επανίδρυση. Δυστυχώς πέτυχε διάνα στην επανύβριση...

Τέλος να ζητήσω συγνώμη από όλους σας για το μέγεθος του ποστακίου τούτου.
Για επιστροφή στην κεντρική σελίδα της υποκειμενικής ενημέρωσης πατήστε εδώ.

5 σχόλια:

Rodia είπε...

Eμ, τι να σου κάνω; Δεν ενημερώθηκες...
http://rodiat7.blogspot.com/2008/11/blog-post_11.html

Καλή λευτεριά στη γυναίκα σου και με το καλό μπαμπάς!:)))

Yannis Zabetakis είπε...

λιιιβ κόκκαλα


λιιιβ


όχι λιβ

άσχετε!
γκρινιάρη!

αντί να ευχαριστείς τον Θεό θα σε ξανακάνει Μπαμπά...

έλεος με την γκρίνια σου!
έλεος!
έλεος!

μην ασχολείσαι με Ηλίθιους!
οκ?

O Σχολιαστής είπε...

@ Ροδιά
Αααχ Ροδιά, Ροδιά. Άλλο να διαβάζεις και άλλο να τα ζεις.

@ Ζάμπε
1ον Το σκέφτηκα το λιιβ αλλά δεν το έγραψα. Επίσης σκέφτηκα και τι λγιιβ με γνήσια δυτικοελλαδύτικη προφορά.
2ον Με τα νεύρα που είχα εκείνη την ημέρα θα πρέπει να ευχαριστεί ο γιατρός τον Θεό που δεν τον έκανα μαμά... (τον γιατρό, όχι τον Θεό)

ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ είπε...

Συμπάσχουμε και στηρίζουμε.!

http://voria-tis-athinas.blogspot.com/2009/03/blog-post_17.html

O Σχολιαστής είπε...

@ Βόρεια
Ευχαριστώ πολύ για την αναμετάδοση!