Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Ένας Υπουργός, ένας Γάτος, ένας Αγχωμένος και η Ολυμπιακή


Ξεκινάμε με τους χαρακτήρες και τα γεγονότα όπως μας λένε ότι συνέβησαν και συνεχίζουμε με το ιστορικό μυθιστόρημα, διαβάζοντας λίγο ανάμεσα στις γραμμές και συμπληρώνοντας νοηματικά κενά.Γεγονότα και Χαρακτήρες

Ο Υπουργός. Πρόκειται για τον Χατζηδάκη. Ο οποίος, μπροστά στο ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής βγήκε και ζητούσε προτάσεις και δραστηριοποίηση από τον υπεύθυνο επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Ο Γάτος. Πρόκειται βέβαια για τον Βγενόπουλο, γνωστό και ως «ο κύριος MIG». Ο οποίος μετά την πρόταση του Υπουργού, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των καιρών και της διϋπουργικής αποκρατικοποιήσεων και, όπως είπε και ο ίδιος, το έκανε για να σώσει την εταιρεία. Φιλανθρωπικά δηλαδή. Και ο οποίος, μετά την προχτεσινή κατάθεση πρότασης από την Aegean, είπε ότι αν δεν του υπογράψουν προσύμφωνο μέχρι σήμερα, παίρνει το καπελάκι και τα φιλανθρωπικά του κεφαλαιάκια και φεύγει.

Ο Αγχωμένος. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Aegean Airlines, Θεόδωρο Βασιλάκη, ο οποίος προχτές κατέθεσε και αυτός πρόταση για την Ολυμπιακή, μια εταιρεία που μέχρι πρότινος την έσερνε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ένα Ιστορικό διήγημα
Η Διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, πριν απευθύνει πρόσκληση – έκκληση στους ευγενείς επιχειρηματίες του τόπου να σώσουν την κατάσταση, είμαι σίγουρος πως φρόντισε να έρθει σε επαφή με τον Βγενόπουλο και να αποσπάσει μια κάποια πρόθεση συμφωνίας. Βλέπετε, αν κάνεις μια τέτοια έκκληση και αυτή μείνει χωρίς ανταπόκριση, γίνεσαι ολίγον ρόμπα. Αν όμως ευοδωθεί από επιχειρηματικό ενδιαφέρον, φαίνεται ότι αφενός ενεργείς σωστά και αφετέρου σε υπολογίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και ανταποκρίνονται. Πιστεύω δηλαδή ότι τα ψιλοβρήκαν, πίσω από κλειστές πόρτες, με τον Βγενόπουλο και αφού διασφάλισαν ότι δεν θα γίνονταν ρόμπα με την έκκληση ενδιαφέροντος, την έβγαλαν στον αέρα.

Βγαίνει λοιπόν ο Γάτος και λέει ότι, κύριοι, εγώ που είμαι υπεύθυνος επιχειρηματίας ανταποκρίνομαι στο κάλεσμα σας και στέκομαι στο ύψος των περιστάσεων για να σώσω την Ολυμπιακή, κάνοντάς σας τη χάρη αφού είναι για τα σκουπίδια. Κεφάλαια έχει ο γάτος, και αυτή τη στιγμή τον ενδιαφέρει η συναίνεση του κόσμου για να εδραιωθεί για τα πολύ καλά στα πράγματα. Αφού ενεπλάκη λοιπόν με τον Παναθηναϊκό και έκανε το όνομά του γνωστό στο Πανελλήνιο (τι να τα κάνεις τα λεφτά χωρίς δόξα...) πλέον εμφανίζεται και ως επίδοξος σωτήρας της Ολυμπιακής. Με τη διαφορά ότι η Ολυμπιακή, ακόμα και σε κάθοδο, διατηρεί το 50% των εγχώριων μετακινήσεων και με ένα νοικοκύρεμα θα τα πάει μια χαρά, όπως μια χαρά τα πάει η Aegean. Απόδειξη γι αυτό αποτελεί η επόμενη κίνηση στη σκακιέρα των τριών παικτών:

Περνούν οι μέρες λοιπόν, η κυβέρνηση κάνει ότι μελετάει την πρόταση και ξαφνικά σκάει μύτη ο Αγχωμένος και χαλάει τη σούπα!. Καταλαβαίνει λοιπόν ο Βασιλάκης της Aegean, ότι ο Βγενόπουλος αν πάρει την Ολυμπιακή θα τους βάλει σε περιπέτειες, μη σου πω ότι θα τους κλείσει και το σπίτι. Και κάνει αντιπρόταση μήπως και καταφέρει να χαλάσει τη σούπα. Η πρόταση γκελάρει μια χαρά επικοινωνιακά καθώς εμφανίζεται καλύτερη από του Βγενόπουλου ως προς το ύψος των χρημάτων αλλά στην ουσία είναι ίδια διότι αφορά σε περισσότερες δραστηριότητες του Ομίλου. Βλέπετε, αν αθροιστεί το τίμημα Βγενόπουλου με το τίμημα που δίνει η Swissport για την επίγεια εξυπηρέτηση (ο Γάτος και η Swissport έχουν καταθέσει προσφορά πακέτο) τότε τα λεφτά είναι ελαφρώς λιγότερα από την προσφορά της Aegean.

Και πρέπει τώρα ο Υπουργός να επιλέξει πως θα περάσει τον πήχη. Να επιλέξει δηλαδή ανάμεσα στο να υποκύψει στον εκβιασμό Βγενόπουλου που απαιτεί άμεση απάντηση αλλιώς φεύγει, και ανάμεσα στην προσφορά Aegean που κάθεται και περιμένει υπομονετικά να φύγει ο Βγενόπουλος...

Αν επιλέξει την πρόταση Βγενόπουλου θα τον κατηγορήσουν ότι πουλάει την Ολυμπιακή σε χαμηλότερο τίμημα απ’ ότι προσφέρει η Aegean.

Αν επιλέξει να μην υποκύψει στον εκβιασμό Βγενόπουλου τότε θεωρώ ότι ο Γάτος θα την κάνει, και μάλιστα καθόλου διακριτικά. Και ο Αγχωμένος της Aegean, μετά την αποχώρηση του γάτου ενδεχομένως να ξεαγχωθεί. Και ελλείψει αντιπάλου Βγενοπουλικού δέους να την κάνει και αυτός. Και τότε ο Υπουργός θα κατηγορηθεί ότι από εκεί που είχε στα χέρια του δυο υγιείς επιχειρηματίες έμεινε μόνο με τα χέρια... Αν πάλι δεν αποχωρήσει τότε θα τον κατηγορήσουν ότι έδωσε την Ολυμπιακή σε αυτούς που τόσα χρόνια τη ροκανίζαν και πως παράλληλα δημιούργησε μονοπώλιο του καρακερατά.
Στην πρώτη φωτογραφία μια σωσίας της Joan Collins κρατάει το δεξί κοντάρι του πρώτου πανό σε μια πρόσφατη διαδήλωση εργαζομένων της Ολυμπιακής, το 1974... Στην δεύτερη φωτογραφία κάποιος που στην προσπάθεια του να περάσει τον πήχη από πάνω ή από κάτω, τον έφαγε στα μούτρα.

Αν δεν βαρεθήκατε, πατήστε εδώ για να επιστρέψετε στην κεντρική σελίδα της υποκειμενικής ενημέρωσης.

4 σχόλια:

πρκλς είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστά,
πέραν του Γάτου, υπάρχει, ως φαίνεται και μια Γάτα:

Η κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου, βουλευτίνα της ΝΔ, που έγινε γνωστή στο πανελλήνιο με εκείνη εκεί την γραφική περίπτωση της αλλαγής-ανταλλαγής ψηφοδελτίων, τον καιρό που επρόκειτο να ψηφίσουν για αναθεώρηση του συντάγματος.

Τεσπα, δεν την ξέρω τη γυναίκα, αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα "free Sunday" της περασμένης βδομάδας, παίζει οικογενειακο-μετοχικώς στην εταιρεία Helesi αλλά και στην αεροπορική εταιρεία Athens Airways -που μπορεί να μην την ξέρει κανένας, όμως προσέξτε:

"Mόλις πέρυσι, η Helesi συνέστησε την εταιρεία Athens Airways, με όραμα να γίνει η τρίτη εγχώρια αεροπορική εταιρεία που θα μπει «σφήνα» σε Ολυμπιακή και Aegean.
Με προσεκτικά βήματα, λίγα αεροσκάφη και επιλεγμένους προορισμούς για την αρχή, η Athens Airways έχει εντούτοις υψηλές στοχεύσεις.
Εκδήλωσε, έτσι, το ενδιαφέρον της και για τις τρεις εταιρείες της Ολυμπιακής (πτητικό έργο - επίγεια εξυπηρέτηση - τεχνική βάση).
Σε ό,τι αφορά μάλιστα το πτητικό έργο, από κοινού με την αμερικανική εταιρεία charter SkyOne κατέθεσε προσφορά 24,5 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν ενθουσίασε βεβαίως τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες".
http://www.citypress.gr/freesunday/PDF/33/05.pdf

Αχ, κύριε Σχολιαστά μου, λέτε μια ενδεχόμενη δεύτερη προσφορά να είναι καλύτερη από την πρώτη, και μάλιστα τόσο καλύτερη ώστε να ενθουσιάσει τους κυβερνητικούς παράγοντες?

O Σχολιαστής είπε...

Αγαπητέ Πρκλς, όλα είναι πιθανά σε τούτον τον χειμώνα...

Φεβρωνία Πατριανάκου είπατε; Φευ...

pølsemannen είπε...

Kαλέ δώστε την ρημάδα στον πολυμετοχικό, μπάς και χτίσει ο Βωβός το εμπορικό του κέντρο στο αεροδρόμιο των Σπάτων και δεν χαθούν οι δουλειές στον τομέα των κατασκευών... :-P

O Σχολιαστής είπε...

Ύστερα από την παράκληση του φίλου pølsemannen τράβηξα κάνα δυο τηλεφωνήματα και τελικά η Ολυμπιακή κατοχυρώνεται στον Γάτο...