Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

12 Φεβρουαρίου: Του Αγίου Αντωνιού του Καυλέα ανήμερα


Σε συνέχεια αναρτήσεως στο βλογ του προσφιλούς Περίκαλλου, πηγή σταθεράς εμπνεύσεως, με ένα δυο συνειρμούς κατέληξα στην απάντηση ενός από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που ταλανίζουν έτη πολλά την Ελληνική κοινωνία. Το ερώτημα έχει να κάνει με την εορτή του προσφιλούς Αγίου Πτσ.

Λοιπόν. Ενημερώνω τις αναγνώστριες και αναγνώστες του ημετέρου βλογ ότι η εορτή του αγίου δεν είναι κινητή και διαρκώς μετατοπιζόμενη προς τα πίσω ως μέχρι τώρα νόμιζα. Όχι. Η μνήμη του αγίου τιμάται από καθολικούς και ορθόδοξους στις 12 Φεβρουαρίου. Ο άγιος πανηγυρίζεται σε στρατηγική ημερομηνία, δύο μόλις μέρες πριν την εορτή των ερωτευμένων!

Προς απόδειξη των ανωτέρω αντιγράφω από το επ΄ αυτού αρμοδιότερο των πάντων σάιτ του Οικουμενικού Πατριαρχείου τσι Κωνσταντινουπόλεως:

«Αντώνιος Β’ Καυλέας
Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (893-901)
Εργάστηκε με ζήλο για την αποκατάσταση της ειρήνης στην εκκλησία με την συμφιλίωση των οπαδών του Φωτίου και του Ιγνατίου. Ανακηρύχθηκε άγιος. Ο βίος του σώθηκε σε λατινική μετάφραση. Εορτάζεται από την ορθόδοξη και τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία στις 12 Φεβρουαρίου.»

Από την Wikipedia ανασύρθηκε η πηγή του πρωσονύμιού του. «Υποστήριξε τον μοναχισμό και θεμελίωσε (ή ανακαίνισε) τη Μονή Καυλέα, εξ' ου και το προσωνύμιό του» Ο Σχολιαστής εδώ ανιχνεύει την πιθανότητα η συγκεκριμένη μονή να είναι υπεύθυνη για τη φράση «το μοναστήρι να είν’ καλά...»

Δυστυχώς δόλιοι λόγοι και άθλιες μεθοδεύσεις που ξεφεύγουν από την δική μου βούληση έχουν οδηγήσει τους εκδότες των επιτραπέζιων ημερολογίων στην παράλειψη του πλήρους ονόματος και στο μετά λυσσώδους επιτάσεως κόψιμο του «Καυλέα» του αγίου. Έτσι στη σελίδα της 12ης Φεβρουαρίου ο άγιος δολίως αναφέρεται ως «Αντώνιου Κωνσταντινουπόλεως»

Σε επόμενο προτζεκτάκιον θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τον αριθμό των γάμων που έχει τελέσει μέχρι ώρας ο πασίγνωστος Κουτρούλιος.

Στην φωτογραφία ο Άγιος Τζίμης

Διαβάστε επίσης: Μοναχός Απόστολος, Ο Μοναχισμός χωρίς την Τζόαν Κόλλινς


Για επιστροφή στην κεντρική σελίδα της υποκειμενικής ενημέρωσης πατήστε όπου βρείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: