Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Το ασυνείδητο της κοινωνίας

Η είδηση έχει ως εξής: Ομάδα περίπου 10 ατόμων, με αποκριάτικες μάσκες, πέταξε τα ξημερώματα βόμβες μολότωφ σε συρμό του ΗΣΑΠ που βρισκόταν σε αναμονή δρομολογίου στον σταθμό της Κηφισιάς.

Την είδηση την άκουσα το πρωί από τον Φοίβο Καρζή, στο ραδιόφωνο. Ο Φοίβος, με τον οποίο άλλοτε συμφωνώ και άλλοτε διαφωνώ, στο βερμπαλοeditorial με το οποίο προλογίζει κάθε φορά το δελτίο του είπε με σκωπτική διάθεση ότι χτυπήθηκε άλλο ένα σύμβολο της πλουτοκρατίας προφανώς από ανθρώπους των οποίων το ιδεολογικό υπόβαθρο είναι για τα μπάζα. Και ανησυχούσε στο τέλος για το ποιος θα πληρώσει και αυτόν τον λογαριασμό.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι εδώ, ανεξάρτητα από το αν οι πιτσιρικάδες πυρπολητές των βαγονιών είναι κακομαθημένα βορειοπρο - αστάκια ή γόνοι αγνών καταπιεσμένων της εργατικής τάξης, πρόκειται για άλλη μια εκδήλωση του ασυνείδητου της κοινωνίας

Και εξηγούμαι: Για τον παππού Φρόιντ το ασυνείδητο είναι η αποθήκη, το μπουντρούμι, στο οποίο κρύβονται οι κοινωνικά απαράδεκτες ιδέες, επιθυμίες και πόθοι, οι τραυματικές εμπειρίες και τα επώδυνα συναισθήματα που καταπιέζει το μυαλό με τον μηχανισμό της απώθησης. Παρόλα αυτά τα περιεχόμενά του δεν είναι αποκλειστικά αρνητικά. Κατά την ψυχαναλυτική άποψη, το ασυνείδητο είναι μία δύναμη η επίδραση της οποίας εκδηλώνεται στα συμπτώματά της.

Τι εννοώ; Ότι για την αντίδραση των παιδιών που καίνε και βανδαλίζουν, που βάζουν κουκούλες, μάσκες και γκαζάκια σε αυτοκίνητα και ΑΤΜ και από χτες και στον ηλεκτρικό, φταίμε, καραφταίμε, όλοι μας. Φωνάζουν οι μαγαζάτορες, «μα εμείς δεν κάναμε τίποτα, γιατί μας καταστρέφουν τις περιουσίες μας;» αλλά έχουν απωθήσει στα βάθη του ασυνείδητου ότι έχουν κατακλέψει πελάτες, εφορία και υπαλλήλους... Ωρύονται οι βουλευτές προς τον Αλαβάνο να καταδικάσει «τα έκτροπα» (λες και αυτό θα έκανε κάποια διαφορά) απωθώντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους εικόνες Υπουργών με 8 σπίτια και 52 οικόπεδα. Κράζουν οι Pretend-έριδες στα τηλεοπτικά παράθυρα σα να μην γνωρίζουν ότι είναι αυτοί οι ίδιοι που συστηματικά καταπιέζουν την έκφραση των νέων ιδεών και της διαφορετικής άποψης. Δεν συνεχίζω με παραδείγματα, μπορώ να γράφω μέχρι αύριο.

Φορτώνεται το ασυνείδητο της κοινωνίας, φορτώνεται συστηματικά εδώ και δεκαετίες από διεφθαρμένους πολιτικούς, αδιάφορους δημόσιους υπαλλήλους, αυτομισθολογούντες δικαστές, εξοστρακίζοντες αστυνομικούς, πληροφοριοπνίχτες δημοσιογράφους και λογιών λογιών κλεφτονοικοκυραίους.

Φορτώνεται και έρχονται οι πιτσιρικάδες για να το ξελαφρώσουν.

Στην φωτογραφία το ασυνείδητο κάτω από το συνειδητό.

Περίπου για το ίδιο θέμα:
Έχουμε πράγματι πόλεμο;


Επιστροφή στην κεντρική σελίδα της υποκειμενικής ενημέρωσης. Για έγκαιρη και έγκυρη τραβάτε στο Μέγκα.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπογράφω και την τελευταία λέξη αυτού του σχολίου μπράβο!

Ζησης είπε...

Εχεις δίκαιο για τα ψυχολογικά αίτια αυτών των πράξεων.
Αναρωτιέμαι όμως αν και πως μπορούν να αποφευχθούν η να μην επεκταθούν.
Ισως νομίζω φταίει η ανασφάλεια που γεννιέται από την έλλειψη ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.

ZORRO είπε...

Μέχρι η κακκιά η ώρα με φέρει ενώπιον ενός τέτοιου ξελαφρώματος του ασυνειδήτου και γίνω παράπλευρη απώλεια.
Όχι τίποτα άλλο έχω και ετήσια κάρτα απεριορίστων ξελαφρωμάτων-μεταφορών....

O Σχολιαστής είπε...

@Καπιταλοκούμμουνον
Τενκσαλοτ

@Ζήση
Ειλικρινά δεν έχω την παραμικρή ιδέα για κάτι σύντομο... Πιστεύω ότι κοινωνικές στρεβλώσεις δεκαετιών θεραπεύονται με αντίστοιχης διάρκειας συντονισμένες και υπεύθυνες δράσεις. Όταν λέω υπεύθυνες δεν εννοώ την κλασσική ατάκα του ΚΚj "με αίσθημα ευθύνης"

@GP
Ναι... η κατάσταση έχει γίνει κάπως "Ο θεός (που μάλλον δεν υπάρχει) να σε φυλάει...

O Σχολιαστής είπε...

@ GP, συνέχεια
Παρόλα αυτά εξακολουθώ να πιστεύω ότι, υπό την έννοια ότι ούτε η δική μας η γενιά φαίνεται να προσπαθεί να κάνει κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες, φταίμε.

ZORRO είπε...

Ο.Κ. λοιπόν ζητώ συγνώμη από τα παιδιά που έκαψαν τα βαγόνια. Θερμή παράκληση να μην κάψουν τα βαγόνια με δρομολόγιο Εθνική Άμυνα - Αιγάλεω και Άγιο Αντώνιο - Άγιο Δημήτριο γιατί τα χρησιμοποιώ για να πάω στη δουλειά.

O Σχολιαστής είπε...

@GP
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, να πω ότι δεν υποστηρίζω τέτοιες ενέργειες, όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν σε άλλο ποστ. Οι ενέργειες αυτές μόνο ζημιά μπορούν να κάνουν καθώς ενεργοποιούν πολοτικά ανακλαστικά στην κοινωνία. Αυτό που λέω στη συγκεκριμένη ανάρτηση είναι ότι στην ουσία ότι δεν αισθάνομαι καμία έκπληξη για αυτά που συμβαίνουν.