Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Μερικές σκόρπιες σκέψεις για το φρέσκο παστεριωμένο γάλα



Πρώτα πρώτα, ανεξάρτητα από το αν το γάλα ΑΓΝΟ, ΜΕΒΓΑΛ και ΔΕΛΤΑ έχουν πλέον από 1 ευρώ, εγώ θα εξακολουθώ να αγοράζω ΑΓΝΟ όπου το βρίσκω ή ακόμη και ιδιωτική ετικέτα. Αν δεν κάνουμε έτσι τότε είναι βέβαιο ότι πολύ γρήγορα η τιμή θα ξαναφτάσει στο 1 και 40...

Τις τελευταίες μέρες οι κυβερνώντες πανηγυρίζουν για τη μείωση της τιμής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος. Η πτώση είναι πραγματικό γεγονός καθώς πριν μια περίπου εβδομάδα η Vivartia μείωσε την τιμή του γάλακτος και χτες βγήκε και έπραξε παρομοίως η ΜΕΒΓΑΛ.

Η επικοινωνιακή τακτική των κυβερνώντων σχετικά με το θέμα ακολούθησε την γνωστή, παλαιά και πλειστάκις εφαρμοσμένη τακτική του στημένου παιχνιδιού:

Έρχεται δηλαδή η γνωστή πονηρόφατσα της κυβέρνησης, ο Χατζηγάκης και όπως έπραξε με την Ολυμπιακή (που ζητούσε ντόπιο σοβαρό ενδιαφέρον και την επόμενη μέρα έσκασε μύτη ο Βγενόπουλος φωνάζοντας «εγώ θα τη πάρω την κοπέλα, μη σας μείνει και στο ράφι») έπραξε και με το γάλα. Θεωρώ αυτονόητα βέβαιο ότι η μείωση της τιμής στο φρέσκο παστεριωμένο γάλα είχε συμφωνηθεί με την Vivartia πριν από την αντίστοιχη ανακοίνωση – έκκληση Χατζηγάκη. Βγαίνει λοιπόν η ανακοίνωση – πρόσκληση για πτώση της τιμής και δυο μέρες μετά εμφανίζεται με επιχειρηματική ταχύτητα φωτός η Vivartia (Δέλτα) και ρίχνει την τιμή κατά 30% (από 1,4 σε 1 ευρώ).

Τέτοιες αποφάσεις που μπορούν να μειώσουν δραστικά τον τζίρο σου δεν λαμβάνονται σε μια μέρα. Προφανώς κάτι είχαν διαπραγματευτεί εκεί στη Vivartia με τον Χατζηγάκη, το ζύγισαν, είδαν ότι συμφέρει και του έδωσαν το ΟΚ να κάνει την ανακοίνωση – πρόσκληση. Από την άλλη πλευρά, αν είσαι Υπουργός και δεν έχεις στα χέρια σου τέτοια συμφωνία τότε κάθεσαι στα αυγά σου και δεν βγαίνεις να κάνεις εκκλήσεις αυτού του τύπου. Γιατί όταν δεν θα ανταποκριθεί κανείς θα σε πουν και βλάκα που χρεώθηκες στα καλά καθούμενα την απαξία του επιχειρηματικού κλάδου. Στημένο λοιπόν το παιχνίδι της μείωσης. 100%.

Γιατί όμως συμφώνησε η Vivartia; Πολλά περνούν από το μυαλό μου. Η ΑΓΝΟ που πουλάει εδώ και πολύ καιρό το γάλα στα 99 λεπτά διπλασίασε το μερίδιο της στην αγορά (από το 7% στο 14%). Αυτό από μόνο του φτάνει για να τρομάξει κάποιος. Μπορεί ο Χατζηγάκης να έταξε σταμάτημα των όποιων ερευνών μπορεί να γίνονται από την ανεξάρτητη (χα!!) επιτροπή ανταγωνισμού στα καρτέλ γάλακτος, σε βάρος βέβαια των κτηνοτρόφων επί των οποίων οι βιομηχανίες εφαρμόζουν ξεκάθαρα εναρμονισμένες πρακτικές. Μπορεί επίσης να έχει στο μυαλό του την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των βιομηχανιών για αύξηση των ημερών που θα επιτρέπεται να παραμείνει στο ψυγείο το φρέσκο παστεριωμένο γάλα. Αυτό θα σημάνει σε πρώτη φάση μεγάλη μείωση στο κόστος διακίνησης του γάλακτος αλλά ίσως και υποβάθμιση του προϊόντος που πωλείται λόγω μεγαλύτερου μικροβιακού φορτίου κατά τις τελευταίες μέρες συντήρησής του. Ίσως να έταξε ευνοϊκή μεταχείριση στη πρόσβαση δωρεάν χρήματος μέσα από τις επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου.

Βάρυναν όλα αυτά; Κάτι ή κάποια από αυτά; Κάτι άλλο που δεν φαντάζομαι; Δεν γνωρίζω. Πάντως πολιτικά ή πολιτικάντικα (εξαρτάται τι κρύβεται από πίσω) η κίνηση είναι σωστή. Έρχονται και εκλογές και αποφάσεις πάνω στην μικροκαθημερινότητα μετρούν στην συνείδηση του κόσμου περισσότερο από την καταστροφή δασών και θαλασσών ή από τα 8 επιπλέον δισ ευρώ στο δημόσιο χρέος. Κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι από εμάς το πρώτο που σκέφτονται δεν είναι το κοινό συμφέρον αλλά το ατομικό πορτοφόλι. Αλλά αυτό θα είναι το θέμα μιας κάποιας άλλης ανάρτησης.

Στην πρώτη φωτογραφία αγελάδες που μας κοιτάν από ψηλά
Στη δεύτερη, αφίσα από παλιότερο μποϊκοτάζ στο ακριβό γάλα. Το οποίο είναι ένας από τους λόγους που η ΑΓΝΟ διπλασίασε το μερίδιο αγοράς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: