Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Περαίωση στο Νταβατζιστάν, Σχόλιο Αναγνώστη


Ανεβάζω ένα σχόλιο απόγνωσης σε μια παλαιότερη ανάρτηση που είχα γράψει για μία από τις μεγάλες ντροπές του κράτους νταβατζή στο οποίο ζούμε και που σαν τίτλο είχε «Περαίωση στο Νταβατζιστάν». Στο τέλος του σχολίου προσπαθώ να εξηγήσω περιληπτικά τι εστί περαίωση καθώς υποθέτω ότι οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν...

Σχόλιο
Από το 2002 έχω επιχείρηση πώλησης Η/Υ και λογισμικού που κατασκευάζω ο ίδιος.
Για όσους δεν γνωρίζουν, η περαίωση θεωρεί ότι πρέπει να δουλεύεις με ένα ποσοστό επί αγορών σου όσον αφορά τα εμπορεύματα ώστε να είναι βιώσιμη η επιχείρηση. Αν δεν βγαίνει ο τύπος τότε κατ' αυτούς τους "κλέβεις".
Μέχρι τώρα λειτουργούσε το σύστημα της αυτο-περαίωσης για το λόγω του ότι το λογισμικό ήταν εμπόρευμα μέχρι το 2007. Μετά το Μάρτιο του 2007 το λογισμικό θεωρήται υπηρεσία και δεν λειτουργεί σαν θετική παράμετρος στην συνάρτηση της περαίωσης.
Με το λογιστή μου είδαμε ότι για να λειτουργεί η περαίωση θα πρέπει να δίνω τα εμπορεύματα πλέον με ένα κέρδος της τάξης του 36% που στην αγορά της πληροφορικής το κέρδος για να είσαι ελάχιστα ανταγωνιστικός πρέπει να είναι κάτω του 15%.
Συμπέρασμα: Ή θα κλείσουμε ή δεν θα πουλάμε εμπορεύματα ή θα πληρώνουμε κάθε χρόνο χαράτσι ή θα περιμένουμε τον ελεγκτή "μπαμπούλα".
Το σύστημα αυτό είναι απαράδεκτο και καταφανώς άδικο.
Χθές που ολοκληρώσαμε την συμπλήρωση του Ε3 με το λογιστή μου αισθάνθηκα κάποιο πρόβλημα στα μάτια μου πιστεύω από την μεγάλη ένταση, καθώς με την αυτόματη περαίωση θα μου έβγαινε να πληρώσω επιπλεον 2000 ευρώ περίπου λόγω της περαίωσης, αυτό είναι πέρα από τα περίπου 7000 ευρώ που θα μου βγεί ο φόρος.
Κοινώς: η εφορία έχει βαλθεί να μας ξεκάνει φυσικά και οικονομικά.Με τα συστήματα αυτά η εφορία θέλει να μας κλείσει και σίγουρα όχι να βοηθήσει, όπως θα έπρεπε, αφού είναι ουσιαστικά μέτοχος της επιχείρησης με τα ποσοστά φορολογίας που μας επιβάλει.
Ένα έχω να πω...

ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ !!!Είναι ντροπή όλοι αυτοί να λέγονται Έλληνες, ίσως και η λέξη άνθρωποι να είναι ένα αξίωμα που ποτέ δεν θα φθάσουν.

Ευχαριστώ που μοιράστηκα τα παραπάνω μαζί σας,

Φαφάκος Παναγιώτης

Παλιότερα είχα γράψει κάποια πράγματα για το επίσημο νομοθετημένο νταβατζηλίκι που λέγεται «Περαίωση φορολογικών χρήσεων». Για όσους δεν γνωρίζουν, περαίωση σημαίνει «μικρομεσαίε δώσε μου κάποια χρήματα για κάθε χρόνο που δεν έχω στείλει τους ελεγκτές μου να σε ελέγξουν, γιατί αλλιώς θα σου τους στείλω και θα σε ξεσκίσουν μέχρι να τους προτείνεις λάδωμα». Το μέτρο αυτό, με μια σχετικώς λογική ετήσια αμοιβή προς το κράτος (το νταβατζηλίκι που λέω παραπάνω), σε απαλλάσσει από τον έλεγχο. Αυτό όμως σημαίνει ότι στην ίδια μοίρα μπαίνουν όσοι φοροδιαφεύγουν με όσους δουλεύουν νόμιμα. Με μια διαφορά. Όταν φοροδιαφεύγεις, δεν πληρώνεις ΦΠΑ, τον οποίον τον τσεπώνεις. Επίσης στο τέλος του έτους δεν αποδίδεις φόρο εισοδήματος επί του συνόλου του τζίρου αλλά μόνο επί του δηλωμένου. Αυτό σου δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με όσους δραστηριοποιούνται στο ίδιο αντικείμενο αλλά δουλεύουν νόμιμα. Μπορείς δηλαδή να πουλάς φτηνότερα και να τους κλείσεις. Οπότε, ο παράνομος, με 2.000 ευρώ τον χρόνο μπορεί να αποφύγει την φορολογία και τον έλεγχο. Και άρα, με την καταβολή της αμοιβής προστασίας στο κράτος - νονό, γλιτώνει από την καταβολή πολύ μεγαλύτερων νόμιμων φόρων. Και ο νόμιμος κλείνει ή αναγκάζεται να δουλεύει με πολύ μικρότερο περιθώρειο κέρδους. Ή αναγκάζεται να σταματήσει να είναι νόμιμος. Όπως και γίνεται τελικά στη πράξη. Συνέπεια είναι την επόμενη φορά το κράτος να αυξήσει τη φορολογία σε έμμεσους και άμεσους φόρους γιατί από κάπου πρέπει να βγάλει έσοδα. ΕντΔεΜπιτΓκόουζΟν, κοινώς φαύλος κύκλος.

Πότε θα σταματήσουν να συμβαίνουν όλα αυτά; Στις 12 Φεβρουαρίου .

Στη φωτογραφία, επανιδρυθήκαμε, ανοίξαμε και σας περιμένουμε...

1 σχόλιο:

Yannis Zabetakis είπε...

κι όμως ο κ. Φαφάκος το γράφει μόνος του:

"Συμπέρασμα: Ή θα κλείσουμε ή δεν θα πουλάμε εμπορεύματα ή θα πληρώνουμε κάθε χρόνο χαράτσι ή θα περιμένουμε τον ελεγκτή "μπαμπούλα"."...

από αυτή την φράση...εγώ γιατί καταλαβαίνω ότι ...προσπαθεί να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια!
μία είναι η λύση Φαφάκοοοο

ή φτιάχνεις κι εσύ μια ΕΠΕ [αλά βουλγαράκιιι ] ή αλλάζεις επάγγελμα...

εκτός αν θες να γίνεις κι εσύ Δ.Υ.
σίγουρο μέλλον αλλά και σίγουρο χαράτσι.

λιαλέχτε!