Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Φάτε άφοβα!! Ο ΕΦΕΤ στο Υπουργείο Γεωργίας


Από την ιστοσελίδα ανακοινώσεων Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Τίτλος: Υπαγωγή του Ειδικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ενοποιούνται, πλέον, όλοι οι έλεγχοι από το χωράφι έως το ράφι, μπλα, μπλα, μπλα.»

Όταν πρωτάκουσα την είδηση μου ήρθε στο μυαλό το «τι Παπάγος, τι Πλαστήρας» που έλεγαν οι αριστεροί στις εκλογές του 1952, όταν ο Πλαστήρας τους είχε καλέσει σε «συστράτευση». Υποθέτω ότι εννοούσαν πως, ότι και να έβγαινε από την κάλπη θα ήταν ίδιο καθώς θα είχε καθαρά αστικούς προσανατολισμούς, για να το πούμε ευγενικά.

Και αμέσως μετά μου ήρθε στο μυαλό το «τι Χατζηδάκης, τι Χατζηγάκης» σκεφτόμενος τον έναν Υπουργό που αδειάζει τον ΕΦΕΤ στον άλλο (ανυποψίαστο) Υπουργό.

Από τη μια ο Χατζηδάκης, νέος και φιλόδοξος πολιτικός που βλέποντας ότι στις επόμενες εκλογές η Ν.Δ. μπορεί να έχει από 80 μέχρι 90 βουλευτές δεν θέλει με τίποτα άσκοπες φθορές και από την άλλη ο Χατζηγάκης, 65 χρονών, στη δύση ενδεχομένως της καριέρας του, που ίσως και να μην πολυνοιάζεται για το πολιτικό του μέλλον.

Αυτή η απίστευτη, λοιπόν, μειλίχια συγκαταβατική πονηρόφατσα που ακούει στο όνομα Χατζηδάκης, αφού καθάρισε την Ολυμπιακή με το χαμόγελο στο στόμα, ανέλαβε Υπουργός Ανάπτυξης και μέσα σε μια βδομάδα ξεφόρτωσε τον ΕΦΕΤ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο τύπος πετυχαίνει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Κάνει το καλό και συγκαταβατικό παιδί και παράλληλα ξεφορτώνεται μια αρμοδιότητα που μόνο ντράβαλα είχε φέρει στους προκατόχους του. Από το σκάνδαλο των Βελγικών τοξινών το 1999 (αν θυμάμαι καλά) μέχρι το καλολαδωμένο, με ορυκτέλαιο, ηλιέλαιο μόλις πέρυσι, όλοι όσοι τα χειρίστηκαν είχαν πολύ στρες και καθόλου κέρδος. Και επειδή, με το μπάχαλο των ελεγκτικών μηχανισμών, είναι σίγουρο πως αργά η γρήγορα, και μάλλον γρήγορα, κάποια διατροφική πίπα θα ξανασκάσει, πάει και ξεφορτώνεται την αρμοδιότητα να έχει και έναν πονοκέφαλο λιγότερο. Έτσι και αλλιώς η εφαρμογή των 41 μέτρων κατά της ακρίβειας που του άφησε ο Φώλιας φτάνει και περισσεύει για έναν Υπουργό…

Τι Παπάγος τι Πλαστήρας λοιπόν. Με τη διαφορά ότι εκείνοι ήταν και οι δυο τους έξυπνοι. Ενώ από αυτούς τους δυο, μόνον ο ένας…

Επιμύθιο: Φάτε άφοβα.

10 σχόλια:

Yannis Zabetakis είπε...

διατροφική πίπα;;;

χοχοχο

μα καλά ρε φίλε...δεν έχεις εμπιστοσύνη στους γίγαντες Γεωπόνους και στους ΥΠΕΡ-γίγαντες Γεω-τεχνικούς του ΥπΑΑΤ;;

γιατί άραγε;;

Y.Γ. το ανεβάζω το ...σκίτσο και στου δικού μου...οεο!

φοβιρόόό

O Σχολιαστής είπε...

Τους Γεωπόνους τους εμπιστεύομαι. Αυτούς που τους διοικούν δεν πολυεμπιστεύομαι για να πως την αλήθεια.

Πάντως το άρθρο δεν στρέφεται εναντίον των γεωπόνων. Απλά διευκρινίζει το γιατί έγινε τώρα η μετάβαση από τον έναν Πασά στον άλλον

ευήκοος είπε...

οι διοξίνες το 89 ήταν επίτευγμα του πρώην Υπουργείου Γεωργίας, ο ΕΦΕΤ λειτούργησε το καλοκαίρι του 2001

Yannis Zabetakis είπε...

@ευήκοος

η γεωργία σε λίγο δεν θα έχει νερό...άρα δεν θα έχουμε τρόφιμα!
άρα όλα καλώς!

@sxoliastis
να τους χαίρεσαι τους Γεωπόνους!
και ειδικά τους γεωτεχνικούς του ΥπΑΑΤ...
οεο

Ανώνυμος είπε...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_21/01/2009_300170

Επιτήρηση Ε.Ε. στον έλεγχο των τροφίμων

Δημητρα Μανιφαβα

Σε επιτήρηση από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Βρυξελλών εισέρχεται το αμέσως επόμενο διάστημα το σύστημα ελέγχου των τροφίμων στην Ελλάδα, καθώς οι επιδόσεις του έως σήμερα, ειδικά στο στάδιο της πρωτογενούς παραγωγής, κρίνονται εξαιρετικά χαμηλές, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Το παραπάνω μεταφράζεται σε μηνιαίες επιθεωρήσεις από κλιμάκια ελεγκτών του Γραφείου Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων της Κομισιόν. Το παραπάνω υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), οι οποίοι ερμηνεύουν την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφερθεί η εποπτεία του οργανισμού από το υπουργείο Ανάπτυξης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως επικοινωνιακό τρικ με στόχο την άμβλυνση της δυσαρέσκειας των αρμοδίων κοινοτικών υπηρεσιών. Τα σημεία στα οποία το κοινοτικό Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων έχει εντοπίσει προβλήματα είναι:

1) Σύστημα διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων.

2) Πρόγραμμα παρακολούθησης βρουκέλλωσης και φυματίωσης.

3) Κτηνιατρικά φάρμακα και υπολείμματα.

4) Μη εφαρμογή του κανονισμού για την υγιεινή των τροφίμων, κυρίως σε ό, τι αφορά τα σφαγεία.

5) Κακή εφαρμογή ευζωίας.

6) Φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι.

7) Εισαγωγές ζωικών και φυτικών προϊόντων στα συνοριακά κέντρα ελέγχου (ΣΥΚΕ).

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται, άλλωστε, προσφυγή της Κομισιόν κατά της Ελλάδας για μη συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία για τη μεταφορά των ζώων, τη λήψη μέτρων για την αναισθητοποίηση των ζώων κατά τη σφαγή και τη διασφάλιση κατάλληλων επιθεωρήσεων και ελέγχων των σφαγείων. Οι εργαζόμενοι του ΕΦΕΤ οι οποίοι αντιδρούν στην κυβερνητική απόφαση αποφάσισαν 48ωρη απεργία για αύριο και μεθαύριο, ενώ έχουν ζητήσει συνάντηση και με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη. Συνάντηση με τις πολιτικές ηγεσίες των υπ. Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ζητήσει και ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Αντ. Ζαμπέλας.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Yannis Zabetakis είπε...

http://environmentfood.blogspot.com/2009/01/blog-post_22.html

όλα τα κιλά!

Ανώνυμος είπε...

Ε τώρα με τους γεωτεχνικούς που είναι 3 και ο κούκος του ΥΠΑΑΤ θα πάμε φανταστικά στους ελέγχους ως χώρα και θα χαρούν πολύ οι κοινοτικοί.
Για παράδειγμα οι κτηνίατροι και οι γεωπόνοι θα ελέγξουν τις εταιρίες αναψυκτικών, κατασκευής πλαστικών συσκευασιών τροφίμων, μεταλλικών κουτιών τροφίμων, χάρτινων συσκευασιών τροφίμων, κεραμικών αντικειμένων και δεν συμμαζεύεται.
Χάρη στις απίστευτες γνώσεις που έχουν θα τα καταφέρουν περίφημα...
Α ρε βρεγμένη σανίδα...

O Σχολιαστής είπε...

@ όλους τους φίλους
Το πρόβλημα δεν είναι οι γεωτεχνικοί, το αν χρειάζονται δηλαδή κτηνίατροι, γεωπόνοι, χημικοί, γιατροί ή εμποροβιοτέχνες. Το πρόβλημα είναι ο συντονισμός, η διοίκηση, και κυρίως με τι λεφτά, εφόδια, μηχανήματα και αναλώσιμα εφοδιάζεις μια υπηρεσία όπως ο
ΕΦΕΤ για να κάνει τη δουλειά του...
Και βέβαια, πάνω απ' όλα η γαμημένη η πολιτική βούληση να συγκρουστείς με τα συμφέροντα.
Εξ ού και η γελοιογραφία, η οποία είναι μετάφραση αμερικάνικης γελοιογραφίας για τον FDA παρακαλώ. Συμβαίνουν βλέπετε και αλλού.

Το link της γελοιογραφίας:
http://www.mnwelldir.org/docs/Newsletters/images/FDA-vision-test_600.jpg

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Το σκίτσο είναι πολύ πετυχημένο. Αλήθεια εκείνο του Ουκρανικό λάδι τι κάνει; Ειρωνεύομαι προφανώς :(

O Σχολιαστής είπε...

Το ουκρανικό λάδι; Υποθέτω ότι περιμένει και αυτό με τη σειρά του να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο και να χυθεί άπλετο φως...