Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Δεν κάνουν επισκληρίδιο στο Έλενα γιατί δεν έχουν αναισθησιολόγους

Η γυναίκα μου θα γεννήσει σε τρεις μήνες περίπου το δεύτερο παιδί μας. Το πρώτο το γέννησε στο «ΜΗΤΕΡΑ», το δεύτερο, λόγω ανθηρής οικονομικής κατάστασης θα το γεννήσει στο «ΕΛΕΝΑ». Για τους μυριάδες φίλους που με διαβάζουν από την Ταϊλάνδη, διευκρινίζω ότι το πρώτο είναι ιδιωτικό ενώ το δεύτερο δημόσιο μαιευτήριο.
Το πρώτο παιδί το γέννησε με επισκληρίδιο δηλαδή, με τοπική αναισθησία που κάνει τον τοκετό λιγότερο επώδυνο. Είναι μια πρακτική που συνηθίζεται από τότε που οι άνθρωποι κατέβηκαν από τα δέντρα και ο γυναίκες σταμάτησαν να γεννούν στηριζόμενες στο τζάκι.
Παρόλα αυτά η γυναίκα μου ένιωθε ότι τα αυτονόητα μπορεί να μην είναι αυτονόητα. Και ρώτησε τον μαιευτήρα που την παρακολουθεί αν κάνουν επισκληρίδιο στο «ΕΛΕΝΑ». «Κανονικά ναι, αλλά τον τελευταίο καιρό επειδή κάποιοι αναισθησιολόγοι έχουν πάρει σύνταξη και επειδή δεν έχουν γίνει νέες προσλήψεις, όσους αναισθησιολόγους έχουμε τους χρησιμοποιούμε στο χειρουργείο (δηλαδή σε καισαρικές αλλά και σε άλλες γυναικολογικές επεμβάσεις) και όχι στην αίθουσα τοκετών…»

Φάε τη μπουνιά σου δικέ μου!!
Το 2009, το «ΕΛΕΝΑ», ένα από τα μεγαλύτερα μαιευτήρια της χώρας, με 7.000 γεννήσεις περίπου το χρόνο δεν έχει αναισθησιολόγο να κάνει επισκληρίδιο!!!

Αλλά τι να περιμένεις; Ο Πρωθυπουργός βάζει (και διατηρεί) Υπουργό Υγείας έναν διπλωμάτη. Όχι κάποιον γιατρό αλλά κάποιον για να διαχειρίζεται τις κρίσεις. Και ο Αβραμόπουλος μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε πρακτικά ζητήματα αλλά το επικοινωνιακό το έχει ο άνθρωπος, με αυτό και μόνο πορεύεται τόσα χρόνια. Κατά τα λοιπά και ασήμαντα, πολλά νοσοκομεία έχουν ελλείψεις μέχρι και σε γάζες. Ο Αμερικάνος πρεσβευτής μας ξεφτιλίζει (με το δίκιο του) γιατί χρωστάμε 4 δις δολάρια σε αμερικάνικες φαρμακοβιομηχανίες και το ποντίκι που βρυχάται του βάζει τις φωνές. Οι γιατροί που έχουν συμβληθεί να εξετάζουν ασφαλισμένους του δημοσίου παραμένουν απλήρωτοι εδώ και έναν σχεδόν χρόνο από το αρμόδιο ασφαλιστικό ταμείο και δεν εξετάζουν πλέον τζάμπα. Το ίδιο και οι φαρμακοποιοί που είναι απλήρωτοι εδώ και 8 μήνες. Σύμφωνα με τον Αβραμόπουλο όμως, όλα καλά στην Υγεία, το έργο του το ολοκλήρωσε και ήταν έτοιμος λέει να αναλάβει νέο Υπουργείο.

Είναι τέτοιο το επικοινωνιακό θράσος που απορώ πως ο Αβραμόπουλος, εν μέσω όλων αυτών των κωμικοτραγικών για κράτος της ΕΕ καταστάσεων, κρατήθηκε και δεν έκανε και αυτός τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Υγείας, κάνοντας θετικό απολογισμό για το έργο που ολοκλήρωσε και υποδεχόμενος τον εαυτό του για ακόμα καλύτερες προοπτικές στην Υγεία…

Προσθήκη στις 12 Απριλίου 2009: Για το τι έγινε τελικά με τον τοκετό, διαβάστε τα εξής:

4 σχόλια:

Niemandsrose είπε...

Έχετε δίκιο για τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της δημόσιας υγείας, η απορρύθμιση του ΕΣΥ και το ξεπούλημα στον ιδιωτικό τομέα είναι πια φανερά.
Όμως θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με τη χρήση επισκληρίδιου σε ΦΤ ως μία γυναίκα που έγινε πολύ πρόσφατα μητέρα γεννώντας φυσιολογικά σε δημόσιο νοσοκομείο χωρίς επισκληρίδιο. Χωρίς να θέλω να σας παραστήσω τη συμβουλάτορα, θα σας πρότεινα εφόσον δεν υπάρχει η επιλογή της επισκληριδίου να το δείτε πιο θετικά με τη γυναίκα σας, να αναζητήσετε τις επιπλοκές που μπορούν να προκύψουν από τη συγκεκριμένη μέθοδο (άσχετα αν ήσαστε τυχεροί με το πρώτο σας παιδάκι) και να δοκιμάσετε μεθόδους ψυχοπροφύλαξης. Αν το δείτε λίγο διαφορετικά, ίσως να συμφωνήσετε με αυτό που λέω σήμερα πως απόλαυσα τον τοκετό μου και είμαι περήφανη που έφερα στον κόσμο το μικράκι μου όσο πιο φυσιολογικά γινόταν.
Να πάνε όλα καλά σας εύχομαι!

O Σχολιαστής είπε...

Το πρόβλημα δεν είναι η διαφωνία ή η συμφωνία της εγκύου με μια ιατρική μεθοδολογία. Δεν είναι δηλαδή με το αν συμφωνώ με την χρήση της επισκληριδίου ή όχι. Θα θεωρούσα μάλιστα εξαιρετικά αποδεκτή απάντηση από τον μαιευτήρα την εξής: «Όχι, δεν κάνουμε επισκληρίδιο στο ΕΛΕΝΑ γιατί επιστημονικά διαφωνούμε με αυτή τη μέθοδο». Αλλά η απάντηση του τύπου «δεν κάνουμε γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα» είναι απαράδεκτη και δείχνει ξεκάθαρα τη γύμνια και την πτώχευση του συστήματος υγείας. Πάντως, σας ευχαριστώ για το σχόλιο αλλά και για τις ευχές σας.

Niemandsrose είπε...

όσο γι' αυτό, δε τίθεται θέμα. έχετε δίκιο. απλώς, ως γυναίκα κ με την πρόσφατη εμπειρία του ΦΤ, είπα να δώσω άλλη μία διάσταση στη κουβέντα μας.

Ανώνυμος είπε...

και εγώ μόλις το ανακάλυψα και δεν ξέρω τι να κάνω...ΑΙΣΧΟΣ ....ειναι η τιμωρία όλων εμάς που δεν πηγαίνουμε στα ιδιωτικά...εγώ μάλλον θα αναγκαστώ να αλλάξω νοσοκομείο