Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Ο προϋπολογισμός της Βουλής υπερδιπλάσιος εκείνου του ταμείου για τη φτώχεια...


«Το ποσό των 5,7 εκ ευρώ, ως αδιάθετο υπόλοιπο του προϋπολογισμού της Βουλής, επέστρεψεστο υπουργείο Οικονομικών ο πρόεδρος του σώματος Δ. Σιούφας.»

Ο Σχολιαστής, όταν πρωτάκουσε την είδηση μέσα στο αυτοκίνητό του, εν κινήσει στην εθνική οδό, παραλίγο να βγει από το δρόμο και να απαλλοτριώσει παρακείμενο οικόπεδο. Γιατί; Διότι ο μπάρμπα Μήτσος ο Σιούφας προσπαθεί να μας πείσει  ότι εκεί στη πλατεία Συντάγματος κάνουν οικονομία.


Ήμουν σίγουρος ότι η γριά αλεπού θα έκλεινε την ανακοίνωση με πατρικές βαρυγδουπιές και συστάσεις για οικονομία κ.λπ. Και πράγματι το κλείσιμο ήταν ως εξής: «Με τον τρόπο αυτό, η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει έμπρακτα στην επίτευξη του εθνικού στόχου για την ορθολογική διαχείριση των δημοσίων δαπανών σε όφελος των φορολογουμένων και των πολιτών». Τα καημένα τα παιδιά. Με τρύπες στις τσέπες κυκλοφορούν και καφέ πίνουν πια μόνο από το κυλικείο (της βουλής).

Όταν γύρισα στο σπίτι είπα να το ψάξω λιγάκι. Διότι αυτά τα 5,5 εκ. ευρώ που «επιστραφήκαν» (σχεδόν 2 δισ παλιές δραχμούλες) από μόνα τους φαντάζουν αρκετά και εκεί βασίζεται η αλεπού και κάνει την ανακοίνωση. Πουθενά όμως δεν μας λέει, τι κομμάτι του καρβελιού της βουλής αντιπροσωπεύουν.

Ευτυχώς, στο άγιο διαδίκτυο όποιος ψάχνει, συνήθως, βρίσκει. Διακόσια δώδεκα εκατομμύρια ευρώ ήταν ο προϋπολογισμός για το 2008 και διακόσια είκοσι ένα και κάτι ψιλά για το 2009. Σε δραχμούλες; 72 δισεκατομμύρια για το 2008, 75,3 δισ για το 2009!!! Επέστρεψε δηλαδή μόλις το 2,6% ενός θηριώδους και προκλητικού προϋπολογισμού και πανηγυρίζει και από πάνω, βγάζει και ανακοινώσεις μπας και τσιμπήσει κανείς από το καλό παράδειγμα. Μπάρμπα Μήτσο, έτσι επιστρέφω και εγώ 5,5 εκ. ευρώ. Και 6, αν βάλω ένα τούβλο μέσα στα καζανάκια της Βουλής και ζοριστώ και λιγάκι παραπάνω στο σπίτι.

Είναι γνωστό ότι δεν ντρέπονται. Αλλά αλλιώς είναι να έχεις μια αίσθηση ότι μας τα παίρνουν χοντρά και αλλιώς είναι να βλέπεις τα νούμερα. Έχουν το μαχαίρι, έχουν το πεπόνι και έχουν φτάσει να κοστίζει ο καθένας τους στην κοινωνία περί τα 730.000 ευρώ τον χρόνο ή 3 εκατομμύρια ευρώ την τετραετία!!! (άθροισμα βουλευτικών αποζημιώσεων, αμοιβών προσωπικού βουλής, αυτοκίνητα, κτίρια, τηλέφωνα, κ.λπ. και όλα αυτά διαιρεμένα με το 300)

Και επειδή τα μεγάλα τα ποσά δεν τα χωρά πάντα ο νους και δεν καταλαβαίνουμε τι ακριβώς σημαίνουν, ας κάνουμε δυο συγκρίσεις:

Α)  Ένας εργαζόμενος με καθαρό μισθό 800 ευρώ, λαμβάνει το χρόνο σχεδόν 11.200 ευρώ και άρα την 35ετία, που θα δουλέψει, 392.000 ευρώ. Λιγότερο από τα μισά απ' όσο κοστίζει κατ' έτος ένας βουλευτής.

Β) Μαθαίνω σήμερα ότι το ταμείο για τη φτώχεια έχει ενεργό προϋπολογισμό για το 2009, ενενήντα εκ. ευρώ, δηλαδή ούτε τα μισά από τον ετήσιο προϋπολογισμό της Βουλής...

Και όλα αυτά, βέβαια, χωρίς τα «τυχερά», έτσι παιδιά;

4 σχόλια:

Mikros Alitis είπε...

σε λίγο θα τους δούμε σε μπαλκόνια να μας φωνάζουν να φάμε παντεσπάνι,.. Α ρε γκιλοτίνα που τους χρειάζεται

O Σχολιαστής είπε...

Παντεσπάνι ή καφέ στο ντα κάπο όπως συνηθίζουν οι νεόπλουτοι βουλευτές...

Mikros Alitis είπε...

Καλά τα σχόλια σου δεν παλεύονται με τίποτα ,,, χαχαχα ποιο καυστικά δεν γίνεται,,, είμαι σίγουρος ότι σε λίγο θα σε ανακαλύψουν και θα εκδόσεις το πρώτο σου βιβλίο... όταν γίνει θέλω να μου το υπογράψεις.... (δεν κανω πλάκα)

ορίστε πάλι ρεζίλι έγινα , γελάω μόνος μου σε ένα γεμάτο web

O Σχολιαστής είπε...

Τι να σε κάνω, ας πλήρωνες το γείτονετ του γείτονα...