Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Περαίωση στο Νταβατζιστάν


"Δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες να «κλείσουν» τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις αλλά και να τακτοποιήσουν, με ιδιαίτερα ευνοϊκό τρόπο, τις οφειλές τους προς το ελληνικό Δημόσιο δίνει ο νέος υπουργός Οικονομίας Ι. Παπαθανασίου με τροπολογίες που κατέθεσε στη Βουλή." (από την Καθημερινή).
Για όσους δεν ξέρουν τι είναι η περαίωση έχω να σχολιάσω τα εξής:

Τα σαΐνια του Υπουργείου Οικονομικών δεν προλαβαίνουν. Δεν προλαβαίνουν να ελέγξουν. Βλέπετε όσοι Έλληνες δεν έχουν διοριστεί στο δημόσιο, άνοιξαν μαγαζί. Μαγαζί έχουν ανοίξει και πολλοί από αυτούς που έχουν διοριστεί στο δημόσιο αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Που να ελέγξεις, λοιπόν, τόσα μαγαζιά για φορολογικές παραβάσεις; Δεν προλαβαίνουν τα παιδιά να περάσουν από παντού.

Οπότε έχουν βρει το εξής καταπληκτικό κόλπο που πάει ως εξής:
Μικρομεσαιομαγαζάτορα, επειδή θεωρώ σίγουρο ότι κλέβεις την εφορία και το κράτος ή ακόμα και αν δεν το κλέβεις, επειδή έχουμε φροντίσει να κάνουμε τη φορολογική νομοθεσία τόσο δαιδαλώδη που αν σε ελέγξουμε θα σου αποδείξουμε ότι τόσα χρόνια κλέβεις, για να σου φύγει το άγχος της εύλογης αμοιβής που θα μας καταβάλεις για την παραπάνω απόδειξη, σου προτείνουμε τα εξής: Δώσε μας, επιπλέον των φόρων που πληρώνεις κάθε χρόνο, άλλα (έστω) 1500 ευρώ για κάθε χρόνο που δεν σε ελέγξαμε και εμείς θα θεωρήσουμε ότι σε ελέγξαμε και ότι όλα πήγαν καλά.

Σε ελεύθερη μετάφραση, σε γλώσσα της νύχτας, το ανωτέρω κείμενο βγαίνει ως εξής: Μικρομεσαιομαγαζάτορα, επειδή θεωρώ σίγουρο ότι, αν δεν σε προστατέψω από τις κακόβουλες επιθέσεις των φορολογικών μου υπαλλήλων, κάποιος θα βρεθεί να σου σπάσει το μαγαζί και να ανασκολοπίσει εσένα και τα παιδιά σου, δώσε μου 1.500 ευρώ για κάθε χρόνο και εγώ θα φροντίσω να σε προστατέψω από τα τζιμάνια των ΔΟΥ.
Νταβαντζιλίκια…

(στη φωτό, ο θηλυπρεπής νταβατζής κόντρα στην ενάρετη μικρομεσαία επιχείρηση)

10 σχόλια:

Mikros Alitis είπε...

Μα καλά πάμε καλά;;;;; Μετανάστευση τώρα...

O Σχολιαστής είπε...

Το συγκεκριμένο μέτρο της περαίωσης ισχύει από πολύ παλιά. Και είναι το άκρον άατον του νταβατζιλικίου, της τιμωρίας του σχετικά τίμιου επιχειρηματία και της επιβράβευσης του κλέφτη και του αθέμιτου ανταγωνισμού. Με έναν μικρό (αν κλέβεις) ετήσιο κεφαλικό όλοι γίνονται τίμιοι...

Ανώνυμος είπε...

Έτσι θα στηρίξουν τους μικρομεσαίους! Αλήθεια τι γίνεται με τα καρτέλ, τις εισφορές στο Ι.Κ.Α., τους μεσάζοντες κλπ κλπ; Για αυτούς καμία κουβέντα από τους υπεύθυνους;

O Σχολιαστής είπε...

@ seapeace
Μην άγχεσαι... Θα τα λύσει όλα η Υπηρεσία...

Ilias είπε...

Με κάλυψες πλήρως! Νταβατζήδες... Είχα ανοίξει βιβλία για να μπορώ να πληρώνομαι ως φοιτητής με δελτίο. Τα βιβλία τα έκλεισα το 2007 αλλά η περαίωση χτύπησε και ζητα 2650 euro (Ίσως είναι ελάχιστα σε σχέση με άλλες περιπτώσεις αλλά και φυσικά δεν τα διαθέτω). Προς το παρόν παρτε 3....

Και σαν να μην έφτανε αυτό, βρίσκω μερικές Α4 συραμμένες στην είσοδο της πολυκατοικίας. Τα εισοδήματά μου (έστω τα ελάχιστα) απο το 2003 διαθέσιμα στον καθένα. Προσωπικά δεδομένα δεν παίζουν να φαναταστώ...

Είναι αηδιαστικοί....

O Σχολιαστής είπε...

@Ilias
Εγώ, κάποτε που είχα ένα μαγαζί, την είχα πατήσει με την περαίωση για μια και μοναδική φορά. Από τότε (2001) και μετά το μαγαζί που είχα αγνόησε τις προσκλήσεις για περαιώσεις. Πάντως, ο κίνδυνος να πέσεις σε δείγμα ελέγχου, αν ο τζίρος σου είναι κάτω από 150.000 ευρώ είναι μάλλον μικρός, απ' ότι μου έλεγαν κάποτε...

Lego είπε...

Η λύση είναι μια... ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ !!
να δω ποιόν θα ελέγξοτν μετά...

Αυτοί οι λήσταρχοι της δημόσιας περιουσίας που το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να χαρίσουν στην εκκλησία (στα συναιτεράκια τους δηλαδή) 9 δις φόρους και το δεύτερο που έκαναν ήταν να καταργήσουν το ΣΔΟΕ


Επίσης να συμπληρώσω ότι προσφάτως ο Αλογομούρης είχε "περάσει" μια διάταξη που έλεγε ότι μπορεί να ελέγξει ακόμα και τις περαιωμένες χρήσεις ;-)

O Σχολιαστής είπε...

Καλά, ο Αλογοσκούφης για να πάρει λεφτά ήταν ικανός να κάνει και νεκρανάσταση... Το ίδιο και ο νυν.

Unknown είπε...

Από το 2002 έχω επιχείρηση πώλησης Η/Υ και λογισμικού που κατασκευάζω ο ίδιος.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η περαίωση θεωρεί ότι πρέπει να δουλεύεις με ένα ποσοστό επί αγορών σου όσον αφορά τα εμπορεύματα ώστε να είναι βιώσιμη η επιχείρηση. Αν δεν βγαίνει ο τύπος τότε κατ' αυτούς τους "κλέβεις".

Μέχρι τώρα λειτουργούσε το σύστημα της αυτο-περαίωσης για το λόγω του ότι το λογισμικό ήταν εμπόρευμα μέχρι το 2007. Μετά το Μάρτιο του 2007 το λογισμικό θεωρήται υπηρεσία και δεν λειτουργεί σαν θετική παράμετρος στην συνάρτηση της περαίωσης.

Με το λογιστή μου είδαμε ότι για να λειτουργεί η περαίωση θα πρέπει να δίνω τα εμπορεύματα πλέον με ένα κέρδος της τάξης του 36% που στην αγορά της πληροφορικής το κέρδος για να είσαι ελάχιστα ανταγωνιστικός πρέπει να είναι κάτω του 15%.

Συμπέρασμα: Ή θα κλείσουμε ή δεν θα πουλάμε εμπορεύματα ή θα πληρώνουμε κάθε χρόνο χαράτσι ή θα περιμένουμε τον ελεγκτή "μπαμπούλα".

Το σύστημα αυτό είναι απαράδεκτο και καταφανώς άδικο.

Χθές που ολοκληρώσαμε την συμπλήρωση του Ε3 με το λογιστή μου αισθάνθηκα κάποιο πρόβλημα στα μάτια μου πιστεύω από την μεγάλη ένταση, καθώς με την αυτόματη περαίωση θα μου έβγαινε να πληρώσω επιπλεον 2000 ευρώ περίπου λόγω της περαίωσης, αυτό είναι πέρα από τα περίπου 7000 ευρώ που θα μου βγεί ο φόρος.

Κοινώς: η εφορία έχει βαλθεί να μας ξεκάνει φυσικά και οικονομικά.Με τα συστήματα αυτά η εφορία θέλει να μας κλείσει και σίγουρα όχι να βοηθήσει, όπως θα έπρεπε, αφού είναι ουσιαστικά μέτοχος της επιχείρησης με τα ποσοστά φορολογίας που μας επιβάλει.

Ένα έχω να πω...

ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ !!!Είναι ντροπή όλοι αυτοί να λέγονται Έλληνες, ίσως και η λέξη άνθρωποι να είναι ένα αξίωμα που ποτέ δεν θα φθάσουν.

Ευχαριστώ που μοιράστηκα τα παραπάνω μαζί σας,

Φαφάκος Παναγιώτης.

O Σχολιαστής είπε...

@ Παναγιώτη
Το σχόλιο σου έγινε ανάρτηση: Περαίωση στο Νταβατζιστάν, Σχόλιο Αναγνώστη